NHL

Érik az újabb főcsoportdöntő a Red Wings és a Kings számára

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) csütörtöki játéknapján a Detroit és a Los Angeles is a továbbjutás küszöbére lépett, miután hazai pályán 2-0-ra, illetve 3-0-ra leverték a Chicagót, valamint a San Josét.

Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 2-0

Alig egy hónapja még az volt a nagy kérdés, hogy vajon megszakad-e a Detroit Red Wings 21 éven át tartó playoff-sorozata, most azonban már arról kezdhetnek el találgatni a szurkolók és a szakértők, hogy vajon mire lesz képes az együttes az újabb főcsoportdöntőben. A Red Wings ugyanis Jimmy Howard vezérletével a kiesés szélére sodorta a ligaelső Chicago Blackhawks, miután 2-0-ra legyőzték a Sólymokat hazai pályán a negyedik meccsen.

Howard 28 védéssel jegyzett shutoutot, és leginkább a Chicago csapatkapitányát, Jonathan Toewst kergette őrületbe a védéseivel. Toews egyébként is gyenge posztszezont futott idáig, de az ő pontjai, góljai most nagyon hiányoznak a Chicagónak, mely a szezon során először vesztett három meccset egymás után.

A Red Wings a negyedik meccsen is elnyomta a Chicagót, és már csak egy győzelemre a nyugati főcsoportdöntőtől

A találkozó Jakub Kindl emberelőnyös találatával dőlt el, majd az üres kapura Daniel Cleary oszlatta szét a vendég reményeket, így 3-1-es detroiti előnnyel mehetnek vissza Chicagóba a felek az ötödik mérkőzésre.

"Találnunk kell valami módot arra, hogy kiharcoljuk a hatodik meccset" - nyilatkozta Toews. A Chicago Kindl találatáig mind a 30 kisbüntetését kivédekezte az idei playoffban, amivel beállították a 2001-es St. Louis Blues rekordját - a Zenészek akkor nyolc meccsen keresztül nem kapituláltak emberhátrányban.

Ha másból jelenleg nem is, talán ebből erőt tudnak meríteni a Sólymok, akik előtt jelenleg egy újabb csalódást keltő playoff-búcsú áll.

Los Angeles Kings - San Jose Sharks 3-0

Nehézkesen indult a szezon, majd a playoff is a tavaly műtéten átesett Jonathan Quick számára, de a tavalyi playoff-MVP úgy tűnik ismét megtalálta azt a formát, amiért már egyszer megválasztották őt a legértékesebb játékosnak. A fontos ötödik meccsen lehúzta a rolót 24 védéssel, és karrierje hetedik shutoutját jegyezhette fel.

Míg a San Jose nem tudott mit kezdeni Quickkel, addig a hazai oldalról Anze Kopitar és Slava Vojnov is betaláltak, majd Jeff Carter üres kapus találata végleg eldöntötte a győztes kilétét. A Kingsnek ez volt zsinórban a 13. hazai győzelme, és úgy tűnik, hogy idén inkább a hazai közönség van az ínyükre, hiszen idegenben eddig csak egyszer nyertek öt playoff-találkozóból.

Quick eközben már franchise rekorder lett, 27. playoff-győzelme volt a csütörtöki, amivel átvette a lista első helyét Kelly Hrudey-tól. Quick kapujára az idei rájátszásban 330 lövés zúdult, amiből 313-at megfogott.

Az ellenfélnél azonban inkább magukban keresik a hibát, mintsem Quick érdemeiben. A Sharks a negyedik meccs felénél húzta be a kéziféket, és azóta nem igazán találják a játékosok a góllövő ütőiket: már 96 perce nem találtak be.

"Eredményesnek kell lennünk, hiszen ez a playoff. Voltak lehetőségeink a győzelemre ma is, de muszáj értékesíteni azokat és gólokat lőni. A meccs kezdeténél nem voltunk ott fejben, és úgy hiszem, hogy nem volt olyan pont ma este, amikor jól játszottunk volna. Az emberelőnyünk kifejezetten brutálisan rossz volt" - értékelte csapatát Logan Couture.

Eddig a hazai csapat mindig nyert a párharcban, így ha folytatódik a tendencia, akkor egy hetedik meccsre még visszatérhetnek Los Angelesbe a csapatok, ezt azonban a Kings minden bizonnyal el akarja majd kerülni. A hatodik felvonásra vasárnap este kerül sor a Shark Tankben.

NHL rájátszás
Főcsoport-elődöntők
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 2-0
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 3-0