Interjú

A következő szezonban mindenki részéről türelemre lesz szükség - Marco Rossi

  • Horváth Gergely

Vitorlát bontott és szélsebesen száguld a dobogó felé az immár nyolc bajnoki mérkőzés óta veretlen Budapest Honvéd az OTP Bank Ligában. Ha a kispestiek hajója a hátralévő két fordulóban sem fut zátonyra, a csapat kiharcolhatja az Európa Liga-szereplés lehetőségét. Egy valami azonban az elkövetkező két hét történéseitől függetlenül már biztossá vált: a vitorlást a helyes irányba kormányzó kapitány, Marco Rossi a következő szezon végéig a fedélzeten marad. Az olasz trénerrel szerződéshosszabbításának okairól, az itáliai futballkultúráról és a Magyar Futball Akadémián nevelkedett tehetséges fiatalokról beszélgettünk.

Marco Rossi szerint a szurkolók nélkül semmit sem ér a futball

Miért jutott arra az elhatározásra, hogy 2014 júniusáig meghosszabbítja szerződését a Budapest Honvéddal?

Egyrészt azért döntöttem a kontraktus meghosszabbítása mellett, mert érzem a klub, George F. Hemingway tulajdonos, valamint Gács Pál ügyvezető bizalmát. Segítőim és mindenki, akivel együtt dolgozom, bíznak bennem, ez pedig rendkívül fontos egy edző számára. Másrészt nagy kihívást jelent számomra a fiatalokkal való közös munka, annak ellenére is, hogy néha kevésbé jó eredményeink születnek. Tudni kell, a fiatalok ilyenek, képesek parádésan futballozni, aztán a következő mérkőzésen hihetetlen hibákat követhetnek el. Mégis azt mondom, ez egy érdekes feladat, a Honvédnál pedig sok tehetséges ifjú labdarúgó pallérozódik. A harmadik érv a maradásom mellett a szurkolók voltak, a bajnok Győr legyőzése során is érezhettem a szeretetüket, hogy szurkolnak nekem. Nélkülük a futball nem ér semmit, ezért különösen fontos számomra az ő véleményük.

Lassan véget ér első szezonja a kispestiek vezetőedzőjeként. Hogy érzi, mennyire változtatta meg Önt az elmúlt esztendő?

A kezdetektől hangsúlyoztam, hogy köszönettel tartozom a klubnak és Fabio Cordellának (a kispestiek nemzetközi igazgatója - a szerk.), amiért lehetőséget adtak számomra a bizonyításra. Mielőtt Magyarországra érkeztem, sosem lehettem vezetőedző élvonalbeli csapatnál. Olaszországban nem volt esélyem erre, a Serie A-ban nálam sokkal jobb trénerek dolgoznak. Itt egy olyan közegbe, egy olyan klubhoz kerültem, amely történelmet írt. Amikor gyerek voltam, a nagypapám folyton Puskás Ferencről és a Honvédról mesélt nekem. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy ma én vezethetem ezt az együttest.

Névjegy
Marco Rossi

Születési idő: 1964. szeptember 9.

Klubjai játékosként: Torino, Campania, Catanzaro, Brescia, Sampdoria, América, Francoforte, Piacenza, Ospitaletto, Salo
Sikerei: Olasz Kupa-győztes (1994 - Sampdoria), Serie B-győztes (1992 - Brescia
Klubjai edzőként: Lumezzane, Pro Patria, Spezia, Scafatese, Cavese, Bp. Honvéd
 

Az Ön magyarországi sikereinek van visszhangja hazájában?

Véleményem szerint odahaza senkit sem érdekelnek azok az edzők, akik nem a Serie A-ban, a Premier League-ben, a Primera Divisiónban esetleg a Ligue 1-ben dolgoznak. Néhányan talán figyelemmel kísérik a pályafutásomat, néhány hónapja járt itt egy srác a Sky Italia csatornától, és készített egy riportot rólam, valamint a csapatról, de az olasz futballkultúra olyan, hogy általában csak belföldi eseményekkel foglalkozik. Olaszországban meg vannak győződve róla, hogy a futball egyet jelent az olasz futballal. Közben azonban észre kell venni, hogy az itáliai labdarúgás minősége visszaesett, már nem éri el sem az angol, sem a spanyol, de még a német bajnokság színvonalát sem. Talán egy kicsit nyitni kéne a világ felé, szélesebb látókörben gondolkodni...

A következő szezonban a Honvédnak lehetősége lehet közelebb kerülni a kontinens élcsapataihoz az Európa Ligán keresztül. Talán nem túlzás azt állítani, hogy egy nagy siker kapujában állnak.

Nekünk egyelőre arra a két mérkőzésre kell fókuszálnunk, amely még hátra van a bajnokságból. Mindkettőt megpróbáljuk megnyerni, de senki ne gondolja azt, hogy könnyed ujjgyakorlat lesz az Eger és a Haladás legyőzése. Különösen Szombathelyen lesz nehéz dolgunk, ott ugyanis minden csapatnak alaposan meg kell küzdenie a három pontért. Bízom benne, hogy olyan pozícióban zárjuk a pontvadászatot, amely Európa Liga-indulást jelent, azt gondolom azonban, hogy a következő idény során mindenkitől szükség lesz egy kis türelemre. Elsősorban az én részemről, de a tulajdonos és a szurkolók részéről is. Ismétlem magam, a fiatalok teljesítménye hullámzó. Lehet, hogy egy bámulatos sorozatot produkálunk majd, de az is elképzelhető, hogy szenvedni fogunk. Nem tudjuk, hogy a srácok mennyi idő alatt lesznek készek arra, hogy az élvonalban futballozzanak. A tehetségük megvan hozzá, de ki kell várni a megfelelő pillanatot.