Jégkorong vb

Meglepetések után elmaradt a szenzáció, a svédek nyerték a vb-t

Svédország 5-1-re verte Svájcot Stockholmban a jégkorong-világbajnokság döntőjében. A helvétek számos meglepetést okoztak a vb-n, de a döntőben már alulmaradtak.

Sedin

A svájciak már azzal nagy sikert arattak, hogy bekerültek a döntőbe. Az eddigi legjobb eredményük egy harmadik hely volt, legutóbb 1953-ban végeztek dobogón. A svédekkel már találkoztak ezen a vb-n, a csoportmeccsek során 3-2-re nyertek. A finálét is a helvétek kezdték jobban, az ötödik percben Josi kígyózott a svéd harmadban, a védők nem vették őt komolyan, a svájci végül jobbról, közelről a kapuba pöccintett (0-1). Négy perccel később egyenlítettek a svédek, Petterson lökete Gerberről kipattant, Gustafsson egyből bevágta (1-1). A 12. percben már a házigazda vezetett, emberelőnyben Daniel Sedin passzát testvére, Henrik az üres kapuba küldte (2-1). A második húsz perben nem esett gól, majd a záró menetben nyolc perc után növelték előnyüket a svédek, Landeskog korongot lopott a svájci harmadban, kapura tört, lövését Gerber védte, a kipattanót viszont Hjalmarsson a kapuba pöckölte (3-1). A hajrában bebiztosította a vb-győzelmet Svédország, egy kapu elé belőtt korong Eriksson korcsolyájáról vágódott a hálóba, a bírók videóztak, de megadták a gólt (4-1). A svájciak nem adták fel, három perccel a vége előtt mezőnyjátékost küldtek a jégre Gerber kapus helyett, Svédország azonban korongot szerzett és Henrik Sedin a saját harmadából az üres kapuba lőtt (5-1).

Svájc számos meglepetést okozott a világbajnokságon, a döntőben azonban nem tudott szenzációt okozni, Svédország megnyerte a viadalt.

Jégkorong vb
döntő
Svédország-Svájc 5-1 (2-1, 0-0, 3-0)