Jégkorong-vb

Kiélezett csatában búcsúzott Kanada, házigazdák csatája lesz az elődöntőben

A társházigazda Svédország jutott utolsóként a legjobb négy közé a Finnországgal közösen rendezett jégkorong-világbajnokságon, miután szétlövésben legyőzte Kanada együttesét.

A szorosnak ígérkező rangadó szoros is volt, valamivel jobban játszott Kanada az első harmadban, de mindkét kapu előtt voltak helyzetek. Az első gólt aztán egy csúnya szabálytalanság következtében láthattuk. A Vancouvertől hazaérkezett Alexander Edler a Carolina Panthers és a kanadaiak csapatkapitányának, Eric Staalnak a térdébe térdelt bele, ő pedig valószínűleg súlyos sérülést szenvedett. A svéd hátvéd így végleges kiállítást kapott, a második harmadban lejáró emberhátrány végén pedig Robidas távoli lövéséből szerzett vezetést a juharleveles együttes. (0-1)

A pirosmezesek a folytatásban is enyhe fölényben voltak, Stamkos egy óriási ziccert is kihagyott, amikor egyedül vihette a korongot a kapusra, de idővel belealudni látszott a meccsbe a kanadai együttes. Ezt meg is bosszulták a svédek, a Prágában játszó Danielsson két emberelőnyös helyzetből két távoli gólt szerzett, így fordítottak. (2-1)

Erre azonban még volt válaszuk a kanadaiaknak, pont a második svéd gól előtt buta szabálytalanságot elkövető Giroux tette újra egyenlővé az állást. (2-2)

A folytatásban is keményen küzdöttek a csapatok a győzelemért, de sem a hajrá, sem a tízperces hosszabbítás nem hozott újabb gólt. Így szétlövés következett, amelynek első három körében egyszer-egyszer találtak be a csapatok. A következőben Fredrik Petterson kőkemény lövéssel óriási gólt lőtt, majd a végig remeklő Enroth nagyot védett, így Svédország győzött és jutott a társházigazda Finnország elleni negyeddöntőben.

Jégkorong A-csoportos világbajnokság
negyeddöntő
Svédország-Kanada 3-2 (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel
 
korábban:
Finnország-Szlovákia 4-3 (3-0, 0-2, 1-1)
Egyesült Államok-Oroszország 8-3 (2-1, 2-0, 4-2)
Svájc-Csehország 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)
 
A szombati elődöntőkben (Stockholm):
Finnország-Svédország 15.00
Egyesült Államok-Svájc 19.00