Ligue 1

Négy muskétás harcol Európáért

  • Horváth Gergely

Két forduló van hátra a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2012/2013-as szezonjából, és bár a bajnoki trófea, valamint az ezüstérmek már megtalálták gazdáikat, a Ligue 1 a hátralevő két hétben is tartogat érdekességeket a gall futball szerelmesei számára. A Bajnokok Ligája-selejtezőben való szereplésre feljogosító harmadik helyért például még négyen versenyeznek, az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a Lyon, Lille, Nice, Saint-Étienne kvartett tagjai milyen esélyekkel vágnak neki az utolsó játéknapoknak.

Ligue 1 - a 36. fordulót követően
A nemzetközi kupaindulásért versengő csapatok helyezései
# csapat győzelem döntetlen vereség szerzett gól kapott gól pont
3. BL Olympique Lyon 18 9 9 58 37 63
4. EL LOSC Lille 16 12 8 58 39 60
5. OGC Nice 17 9 10 54 45 60
6. Saint-Étienne 15 14 7 57 31 59

A körülményekhez (anyagi nehézségek, sérüléshullám) képest elfogadható őszt követően tavaszra alaposan visszaesett az Olympique Lyonnais, amely februári és márciusi bukdácsolásának következtében nemcsak a bajnoki címről, de a BL-főtáblát jelentő második helyről is lecsúszott. Mondanunk sem kell, hogy a financiális problémákkal küzdő együttes számára, amely idén "csak" az Európa Ligában vitézkedhetett, mentőövet nyújthat a Bajnokok Ligája-indulás kiharcolása, ehhez azonban Rémi Garde fiainak a hátralevő két fordulóban meg kell őrizniük harmadik helyüket a táblázaton. A feladat nem ígérkezik könnyűnek, hiszen az OL vasárnap ahhoz a Nice-hez látogat, amely szintén a legrangosabb európai kupasorozattal kapcsolatos álmokat dédelget. A zárókörben kötelező feladat vár majd a 2002 és 2008 között hét bajnoki elsőséget besöprő lyoniakra az alapvetően masszív, ám jelenleg pocsék formában lévő Rennes ellen.

Idén a mennyet és a poklot, valamint a Bajnokok Ligája-csoportkörét is megjárta a LOSC Lille, amely szereplésével kapcsolatban még Nostradamus jóslatai is csődöt mondanának. Rudi Garciáék szezonját a tavasz mentette meg, az, hogy az őszi vesszőfutás után még dobogós helyezésről beszélhetnek az észak-franciaországi városban, maga a csoda. A BL-szereplés sokat kivett a meglehetősen szűkös keretből, ahhoz azonban, hogy jövőre is felcsendülhessen a sorozat himnusza a Grand Stade-ban, a Montpellier és a Saint-Étienne elleni mérkőzéseket be kell "vasalniuk" a piros-kékeknek. Kérdés, ezúttal melyik arcát mutatja a Lille. Azt, amikor 5-0-lal gázolták el a Lorient, vagy amikor háromgólos előnyt elszórakozva ikszeltek otthon a Sochaux ellen...

A vasárnapi Nice-Lyon rangadó után sok kérdésre választ kaphatunk - Fotó: rmc.fr

Az OGC Nice idei szereplésével messze túlszárnyalta a várakozásokat, ilyen pontmennyiséget még sosem gyűjtött a gárda az élvonalban. A futball csapatjáték, a Cote d'Azur-ön mégis van valaki, aki nélkül aligha tartani itt a tavaly tizenharmadikként záró klub. Dario Cvitanich tizenhét gólt rámolt be az ellenfelek kapujára, együttese góljainak 31%-át vállalta magára, így harmadik a góllövőlistán. Többször láttuk, hátul meglehetősen instabil lábakon állnak a nizzaiak, vasárnap egy négyest gurított nekik az Évian, mégsem írnánk le teljesen Claude Puel tanítványait. Ha a Bajnokok Ligája túl nagy falat is lenne a szerény költségvetésből gazdálkodó klubnak, egy Lyon elleni pontszerzéssel nem tűnik reménytelennek az Európa Liga-indulást jelentő negyedik pozíció megszerzése.

A négy muskétás közül a táblázaton elfoglalt helyezés alapján a Saint-Étienne van a legnehezebb helyzetben, csakhogy a Zöldek a Francia Kupa megnyerésével már kivívták az indulási jogot a második számú európai sorozatban. Ettől függetlenül komoly motivációs tényező lehet a rekordbajnok számára a Bajnokok Ligája, igaz, ennek eléréséhez némi szerencsére is szüksége lenne Christoph Galtier fiainak. Az ASSE egyébként rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott idén, 16 mérkőzéses bajnoki veretlenségi szériája vasárnap, a Lorient otthonában szakadt meg. A siker titka egyértelműen a védekezésben keresendő, a Zöldek kapták a második legkevesebb gólt a bajnok PSG után, ha a helyzetkihasználásuk valamivel jobb, most aligha feltételes módban beszélnénk a BL-szereplésről.

Ligue 1
A négyes hátralévő mérkőzései
# 37. forduló 38. forduló  
Olympique Lyonnais OGC Nice (i) Stade Rennais (o)  
LOSC Lille Montpellier Hérault (i) Saint-Étienne (o)  
OGC Nice Olympique Lyonnais (o) AC Ajaccio (i)  
Saint-Étienne Olympique Marseille (o) LOSC Lille (i)