Karrier

Di Natalét csak Messi és Ronaldo übereli

A hétvégén az Udinese az örökifjú Antonio Di Natale duplájával győzte le az Atalanta csapatát, így a csapat egy fordulóval a bajnokság vége előtt továbbra is őrzi nemzetközi kupaindulást érő helyezését. Ugyan a gólkirályi címet Olaszorszában Edinson Cavanitól már senki nem veheti el, Di Natale teljesítménye káprázatos, hiszen április hetedike óta hat meccsen hét gólt szerzett.

Az udineiek élő legendája az idei szezonban 22 gólnál jár, ezzel ő lett az olasz élvonalban az ötödik olyan játékos, aki egymást követő négy szezonban is húsz rúgott gól fölé jutott. A 35 éves csatár előtt José Altafini, Nyers István, Gunnar Nordhal és Guiseppe Meazza mondhatta el magáról, hogy négy (vagy annál több) egymást követő évben is átlépte a bűvös határt.

Di Natale teljesítménye nemcsak Olaszországban kirívó, hanem egész Európát figyelembe véve is. A 31-szeres olasz válogatott csatárnál az elmúlt négy évben csak két játékos ért el több bajnoki találatot: Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Barcelona és a Real Madrid zsenije utcahosszal vezeti ezt a rögtönzött rangsort, hiszen az argentin 161, míg a portugál 145 bajnoki gólt szerzett 2009 óta. Di Natale ugyanakkor olyan sztárokat utasított maga mögé, mint az atléticós Radamel Falcao, a nápolyi Edinson Cavani vagy az "örökös bajnok", Zlatan Ibrahimovic.

Di Natale a 2009/2010-es idényben 29, a következőben 28, az azutániban 23, míg a mostaniban 22 gólt termelt (Messinél ugyanez a számsor 34,31,50,46). A legjobb gólszerzők között megtalálható az angol gólkirály Robin van Persie, a bayernes Mario Gomez, a liverpooli vámpír, Luis Suárez és manchesteri fenegyerek Wayne Rooney is.

Európa legjobb bajnoki góllövői 2009-2013
Játékos Gólok
Lionel Messi 161
Cristiano Ronaldo 145
Antonio Di Natale 102
Radamel Falcao 92
Edinson Cavani 89
Zlatan Ibrahimovic 85
Robin van Persie 82
Luis Suárez 80
Wayne Rooney 76
Mario Gomez 75