NB I

Az ellenfelek edzői Leonardo rugdosására biztatják játékosaikat - Ricardo Moniz

  • Barcsai Róbert

Az OTP Bank Liga 27. fordulójának zárómérkőzésén a Győri ETO 1-0-ra legyőzte a Ferencváros csapatát, ez a siker pedig bajnoki címet ért a Rába-parti együttesnek. A mérkőzést a vendégek játékosa, Leonardo súlyos sérülése árnyékolta be, amelyről Ricardo Moniz, az FTC vezetőedzője fejtette ki véleményét a lefújást követő sajtótájékoztatón.

Ricardo Moniz

Ricardo Moniz, a Ferencváros vezetőedzője elsőként a győrieknek gratulált, majd a mérkőzésen látottakat elemezte.

"Először is gratulálok az ETO bajnoki címéhez. Nagy csalódás számunkra a mai eredmény, hiszen lecsökkentek az esélyeink az európai kupaindulást érő helyek elérésére. Úgy érzem, ha nem jutunk ki az EL-be, akkor én rosszul végeztem a munkámat. Jól felkészültünk a meccsre, de Jenner, egy fontos láncszem hiányzott a csapatból. Az első félidőben volt három-négy helyzetünk, amiből gólt szerezhettünk volna, de vagy az utolsó passz, vagy maga a lövés nem sikerült. Mezőnyfölényben voltunk, de tudtuk, hogy az ellenfél gyors játékosai révén remek kontrákat tud vezetni. A második félidő ott folytatódott, ahol az első befejeződött, vagyis enyhe mezőnyfölényben voltunk, ugyanakkor csak Leonardo révén tudtunk helyzetet kialakítani, a széleken nem tudtunk mögéjük kerülni, ezáltal Böde nem kapott használható labdákat. Próbálkoztunk átlövésekkel, az első félidőben Cukicnak, a másodikban pedig Besicnek volt egy-egy veszélyes lökete. Utóbbit egy ellentámadás, gyors kontra követte, amiből büntetőhöz jutott a Győr, amelyet aztán értékesítettek is, ezáltal pedig a meccs is megfordult.Tíz főre fogyatkoztunk, majd ők kilencre, egyedül azt tudom felróni a csapatnak, hogy a létszámbeli fölényünket nem tudtuk kihasználni."

A szakember láthatóan zaklatott állapotban volt Leonardo sérülése miatt. A brazil középpályás bokája eltört, miután a 78. percben piros lapot érően csúszott rá a lábára Marek Srestík, a hazaik csatára.

"A legszomorúbb az, ami Leonardóval történt. Látható, hogy a játékvezetők hagyják azt, hogy rá vadásszanak az ellenfelek, ráadásul ezek után még ő kapott négy sárga lapot az elmúlt mérkőzéseken. Most nagy valószínűséggel eltört a bokája, de már látszott, hogy ez bekövetkezik, ha nem is a mostani bajnokin, akkor a következőn. Nagyon szomorú, hogy több helyről is azt halljuk, hogy az ellenfél edzői Leonardo provokálására, rugdosására buzdítják a játékosokat. Ha ez valóban így van, akkor mindannyian vesztesei vagyunk a mai mérkőzésnek. Olyan csapat vagyunk, amely próbál kreatív játékosokat Magyarországra, illetve a csapathoz csábítani, többek között Leo is ilyen. Sokáig sérült volt, aztán a Salzburgban játszott, de megpróbáltuk felépíteni, hogy minőségi többletet jelentsen a csapatnak és a magyar labdarúgásnak. Ezek után viszont adódik a kérdés, hogyan tudjuk felhívni a játékvezetők figyelmét arra, hogy az ilyen játékosokat meg kell védeni, nem pedig hagyni, hogy ez történjen velük? Sajnos úgy néz ki, hogy a magyar futball elveszített egy nagyon jó játékost, amiért szövetség is felelős. Nagyon fontos, hogy ebből tanuljunk."

Leonardo sérülése 4:56-tól látható (gyengébb idegzetű nézőinknek nem ajánljuk)