Premier League

Ferguson győzelemmel búcsúzott az Álmok Színházától

A Manchester United 2-1-re legyőzte a Swansea Cityt az Old Traffordon az angol labdarúgó-bajnokság 37. fordulójában, a szezon végén visszavonuló Sir Alex Ferguson utolsó hazai meccsén.

Sir Alex Ferguson előtt tisztelgett az Old Trafford: a két csapat és a szakmai stáb sorfallal tisztelgett a Manchester United kispadjáról közel 27 év után visszavonuló skót edzőfejedelemnek. Sir Alex utolsó hazai meccsén hiányzott a keretből Wayne Rooney, a pályafutását végleg befejező Paul Scholes ott volt a pályán.

A hazaiak természetesen minden labdáért megharcoltak - a meccs elején. Az ötödik percben Hernández megszerezhette volna a vezetést, balról a felső lécet találta telibe. A kontrából Pablo Hernández lőtt mellé. A 15. percben a mexikói csatár fejesénél Chico tisztázott. A 22. percben Evra próbálkozásánál Tremmel hárított, Scholes lövése gyengécske volt. A 33. percben Kagava 19 méteres lövése méterekkel elkerülte a kapu jobb oldalát. A félidő közepére látványosan visszaesett a tempó, a hajrában aztán megszerezte a vezetést a United: egy szabadrúgás után a lecsorgó labdát Hernández hat méterről lőtte a jobb alsóba (1-0).

A szünet után egyenlített a Swansea, Dyer jobbról adott be középre, a házi gólkirály Michu remek mozdulattal a kapu közepébe lőtt (1-1). A Vörös Ördögöket megfogta a gól, az 53. percben Routledge a Michutól visszakapott labdát a bal sarok mellé pörgette, a 62. percben Pablo Hernández beforgatta Jonest, és balról tüzelt, De Gea zárta a rövid sarkot. A 68. percben a csereként beállt Anderson kapásból, 18 méterről a bal alsó mellé suhintott.

A hajrára beállt egy másik legenda, Ryan Giggs, Paul Scholest már korábban lecserélte Ferguson. A 78. percben szögletből Vdics fejelt mellé, majd a 86. percben Van Persie tekert a léc fölé. Mivel a labda megpattant, szöglet következett, a holland tekert középre, de nem tudtak felszabadítani a vendégek, Ferdinand pedig az ötösről a jobb sarokba vágta a labdát, több mint öt év után rúgott gólt a Premier League-ben (2-1). A Manchester United diadalmaskodott, Sir Alex elbúcsúzott, utolsó meccse jövő vasárnap a West Bromwich Albion otthonában lesz.

"Életem legszebb időszakát töltöttem itt" - mondta a menedzser a mérkőzés után. Ferguson külön kiemelte érzelmes beszédében Paul Scholest, és mielőbbi visszatérést kívánt Darren Fletchernek. Köszönetet mondott a klubnak, a játékosoknak és családjának. Felhívta mindenki figyelmét arra, hogy ugyan távozik, de nem szakad el a klubtól, és ugyanígy támogassák a következő menedzsert. Megköszönte a játékosoknak és a szurkolóknak a sok győzelmet, utolsó percben szerzett gólt, de - ahogy fogalmazott - még a vereségeket is. Ferguson kiemelte, szerencsésnek érzi magát, hogy a legjobb Angliában szereplő játékosokat edzhette az elmúlt több mint 25 évben.

A búcsúztatás után megkezdődött az ünnepi ceremónia, az aranyérmek kiosztása, a bajnoki serleget a skót menedzser emelte elsőként a magasba.

Premier League, 37. forduló:
Manchester United-Swansea City 2-1 (1-0)
gólszerző: Hernández (39.), Ferdinand (87.), ill. Michu (49.)
 
Korábban:
Everton-West Ham United 2-0 (1-0)
Fulham-FC Liverpool 1-3 (1-1)
Norwich City-West Bromwich Albion 4-0 (1-0)
Queens Park Rangers-Newcastle United 1-2 (1-2)
Sunderland-Southampton 1-1 (0-0)
Stoke City-Tottenham Hotspur 1-2 (1-1)
 
Szombaton játszották:
Aston Villa-Chelsea 1-2
 
Kedden játsszák:
Reading-Manchester City 21.00
Arsenal-Wigan Athletic 20.45