NB I

Kecskeméten nem ment a Siófoknak, a hajrában dőlt el a dunántúli rangadó

Három mérkőzés, nyolc pont. Ez a siófoki matekfeladat a labdarúgó OTP Bank Liga hátralévő fordulói előtt, a 27. játéknapon ugyanis a kiesés elől menekülő Balaton-partiak nem tudtak közelebb kerülni céljukhoz, ugyanis 3-1-es vereséget szenvedtek a szárnyaló Kecskemét vendégeként. A Szombathelyi Haladás a hajrában darálta be a PMFC-Matiast a dunántúli rangadón.

A szezon végén a másodosztályba alászálló két csapat közül az egyik kilétére néhány órája hivatalosan is fény derült, a másik, nevezetesen a Siófok azonban legutóbbi három hazai mérkőzését megnyerve olyan hajrát indított, amivel jelezte, korai még temetni őket. Igen ám, csakhogy ezúttal idegenben kellett bizonyítani, márpedig vendégként nem sok babér, konkrétan két pont termett a Balaton-parti legényeknek ebben a szezonban. Kecskeméten sem ők számítottak esélyesnek, akinek esetleg kétségei lettek volna efelől, az a kezdősípszó után meggyőződhetett róla. Vaskó Tamás már három perc után eltalálta a kapufát, nem sokkal később pedig már a háló is rezdült, amihez kellett Pekár László határozottsága, egy megpattanó Vladan Szavics-löket, és természetesen Rafael Burgos higgadt befejezése a Kurucz Péter kezéből kiperdülő labdával. (1-0) A sárga-kékek nem tudtak veszélyt teremteni a hazaiak kapuja előtt, amiért még a szünet előtt nagy árat fizethettek volna, ha Eugene Salami ordító ziccerben valamivel pontosabban céloz.

A Kecskemét a Siófok fölé nőtt - Fotó: NSO (archív)

A fordulás után viszont már az alumínium sem mentette meg a siófokiakat az újabb kapott góltól, Mogyorósi József az ellenfél térfelén, az alapvonaltól néhány méterre becsúszva szerzett labdát, középre adott, Mohl Dávid pedig ritkán látható, látványos csukafejessel juttatta azt a hálóba. (2-0) Három perccel később szinte a semmiből szépítettek a vendégek - a szünetben pályára küldött Kiss Máté Jusszuf Dajiccsal játszott össze a villámgyors kontraakció során, majd higgadtan fejezte be a támadást (2-1) -, ám Horváth Károlyéknak csak felvillanásaik voltak ezen a délutánon. A KTE - főleg a kapu előtt - határozottabb volt, kézben tartotta az irányítást, rövidesen pedig a harmadik gólt is megszerezte. Szavics jobbról, szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Salamiról megfeledkeztek a látogatók, a nigériai csatár pedig másodjára ugyan, de a kapuba fejelt. (3-1) A hajrára emberhátrányban fordult Horváth Ferenc együttese, Marko Vukaszovics második sárga lapját kapta Kiss Máté buktatásáért, de a lila-fehérek győzelme nem forgott veszélyben.

A KTE sorozatban negyedik hazai bajnokiját nyerte meg, a Siófok bennmaradási esélyei ugyanakkor minimálisra csökkentek, három forduló alatt nyolcpontos hátrány kellene ledolgozni... Vajon van-e innen visszaút?

OTP Bank Liga
27. forduló
KTE-Phoenix Mecano-FGSZ Siófok 3-1 (1-0)
Széktói Stadion, 2000 néző, vezette: Fábián Mihály
Gólszerző: Burgos (13.), Mohl (49.), Salami (68.) illetve Kiss M. (52.)
Sárga lap: Diaz (24.), Szavics (28.), Vsakó (45.), Vukaszovics (58.) illetve Nagy T. (34.), Windecker (60.), Pál Sz. (70.)
Kiállítva: Vukaszovics (77.)
 
KTE: Antal - Mogyorósi, Póti, Vaskó, Diaz - Pekár (Balázs Zs., 76.), Vukaszovics, Szavics (Hullám, 85.), Mohl - Salami, Burgos (Joszeliani, 76.)
Vezetőedző: Horváth Ferenc
 
Siófok: Kurucz - Fehér Zs. (Kiss Z., 78.), Takács Z., Nyári, Deák - Máté J., Kecskés, Melczer V. (Kiss M., a szünetben), Windecker, Nagy T. (Pál. Sz., 56.) - Dajics
Vezetőedző: Horváth Károly

Különleges akcióval készültek Pécsen a Szombathelyi Haladás elleni mérkőzésre - minden férfivel ingyen léphetett be a stadionba egy hölgy -, ám aligha ez volt az a találkozó, amely alkalmasnak bizonyul a nézőtoborzásra. A beszámolók szerint az első félidő nagy részében a mezőnyben folyt a játék, a fegyelmezetten védekező csapatok közül az időközben eleredő esőben a Haladás volt ötletesebb, komoly helyzetet azonban a vasiak sem tudtak kialakítani az első félidőben. A második játékrészben viszont igen, Schimmer Szabolcs beadása a középen üresen érkező Andorka Pétert találta meg, de a szombathelyi támadó elhibázta a ziccert. Nem hagyott alább a Haladás lendülete, Artner Tamás pedig jó érzékkel cserélt, a 82. percben beküldött Kalász Milán ugyanis egy perccel később, Devecseri Szilárd indítása után vezetéshez juttatta csapatát. (0-1) Idegesen kapkodott a Pécs, Eke Uzoma felborította Gyurján Bencét a tizenhatoson belül, Radó András pedig a megítélt büntetőt magabiztosan lőtte a jobb alsó sarokba, beállítva a 0-2-es végeredményt.

OTP Bank Liga
27. forduló
PMFC-Matias-Szombathelyi Haladás 0-2 (0-0)
PMFC Stadion, 800 néző, vezette: Hamisz Mohammed al-Marri
Gólszerző: Kalász (83.), Radó (86. - büntetőből)
Sárga lap: Balogh B. (61.), Simon A. (62.), Grumics (75.), Wittrédi (81.)
Kiállítva: -
 
Pécs: Dibusz - Horváth A., Causic, Balogh B., Gaál - Beke (Márkvárt, a szünetben), Akassou, Uzoma, Wittrédi - Grumics, Simon A.
Vezetőedző: Lőrincz Emil
 
Haladás: Gőcze - Schimmer, Guzmics, Devecseri, Farkas M. - Gyurján, Szakály A. (Kalász, 82.), Nagy G., Simon Á., Radó - Andorka (Ugrai, 76.)
Vezetőedző: Artner Tamás