FA-kupa

Minden a Manchester City mellett szól a döntőben

A két klub eddigi sikerei és a jelenlegi kerete mellett az FA-kupa története alapján is egyértelműen a Manchester City az esélyese a sorozat szombati döntőjének, amelyben a Wigan Athletic lesz a manchesteri csapat ellenfele a londoni Wembley Stadionban.

A kékmezesek menedzsere, Roberto Mancini úgy véli, a kupagyőzelem enyhítené a bajnoki címvédés elmaradása miatti csalódottságot. Az aranyérmet három hete hódította el a városi rivális United, miután a szezon nagy részében magabiztos előnnyel vezette a tabellát a City előtt.

"Nagyon fontos megmérettetés előtt állunk, hiszen egy döntőről van szó. A második döntőről három éven belül. A csapatnak és a klubnak is kulcskérdés a siker" - fogalmazott az olasz tréner. A City 2011-ben hódította el legutóbb a kupát, az volt az arab pénzen felvirágoztatott klub új érájának első nagy sikere.

"A szezon kezdetén a legfontosabb trófeákat szeretnéd elhódítani, és évről-évről szárnyalni, de ez nem mindig lehetséges. Ezzel a fináléval jó idényt zárunk, de nem olyat, mint tavaly, amikor megnyertük a Premier League-et. Úgy vélem, az FA-kupa a második legfontosabb sorozat Angliában a bajnokság után. Élni akarunk az eséllyel" - folytatta Mancini, aki az első olasz szakvezető lehet, aki kétszer is elhódítja a trófeát, s ha ez sikerül neki, akkor a korábban napvilágot látott híresztelésekkel ellentétben vélhetően maradhat a City kispadján.

Mancini ugyanakkor nem szeretné lebecsülni a PL-ben a kiesés ellen harcoló Wigant. "Egy döntőben sosincs egyértelmű favorit. Emlékezzünk csak vissza 2011-re, amikor a Stoke-al jócskán meggyűlt a bajunk (1-0-ra győztek - a szerk.). Az FA-kupa döntője a Wembleyben különleges és nem hétköznapi mérkőzés. Nem számít, mi történt korábban a Premier League-ben. A döntő után a Wigannak még lesz két meccse a bajnokságban, szerintem jó esélyük van a bennmaradásra. Roberto Martínez kiváló menedzser" - dicsérte kollégáját a Manchesterben három és fél éve irányító edző.

Roberto Martínez kijelentette, merniük kell nagyot álmodni. "Álmodnod lehet, és nagyobbat, szebbet is. Az Fa-kupa elhódításával bekerülhetünk a krónikákba. A döntőbe jutással is beírtuk magunkat a klub történelmébe. Egy nagy trófea elhódítása egy újabb szintre emelne minket" - merengett a fiatal spanyol szakember, akit David Moyes utódjakén emlegetnek az Everton kispadján.

"Mindannyian tudjuk, hogy miről van szó. Milliók szeme előtt játszunk. Az ilyen pillanatok ráirányítják a figyelmet a klubra. Amikor Roger Espinozát leigazoltuk, Wigan-szurkolóként írt alá hozzánk. A világon jóval többen figyelnek minket, és drukkolnak nekünk, mint azt sokan gondolnák. A szombati meccs fantasztikus élmény lesz, és meg kell ragadnunk a kínálkozó lehetőséget. Amikor 1995-ben Wiganbe érkeztem (még játékosként - a szerk.), körülbelül 1500 fős közönségünk volt a negyedosztályban. Szombaton 21 ezer szurkolónk lesz a Wembleyben, ami hihetetlen. A mi utunk jó példa arra, hogy egy városban hogyan lehet fejleszteni a labdarúgást, és mit lehet elérni vele" - festette le Martínez a Wigan döntőbe kerülésének jelentőségét.

A Latics az FA-kupa mostani kiírásában okozott már meglepetést, például az Everton ellen idegenben 3-0-ra megnyert negyeddöntőben.

A két gárda egymás elleni mérlege a manchesteriek fölényét mutatja, Roberto Mancini együttese ugyanis az elmúlt hét, Wigan elleni meccsét megnyerte úgy, hogy még gólt sem kapott, miközben 13-at szerzett. Az Athletic legutóbb közel öt évvel ezelőtt győzte le a Cityt, mégpedig 2-1-re a bajnokságban.

A Wigannek a szombati lesz története első FA-kupa-fináléja, a Manchester pedig jubileumi, 10. döntőjét játssza majd. A City 1880-as alapítása óta ötször hódította el a trófeát, most úgy jutott el a fináléig, hogy öt mérkőzésen 15 gólt szerzett, s csupán egyet kapott, az elődöntőben a Chelsea-től.

Martínez együttese döntős szereplésnek köszönhetően biztosan indulhat az Európa Liga következő kiírásában. A spanyol tréner Rafael Benítez 2006-os, Liverpoollal aratott diadala után a második spanyol edző lehet, aki megnyeri az FA-kupát.

[1440214] 2013-05-11 18:15:00 Manchester City - Wiganx;