Rio 2016

Átneveznék a Joao Havelange Olimpiai Stadiont

  • MTI

Rio de Janeiró-i politikusok egy csoportja a névadó korrupciós ügyei miatt átkeresztelné a Joao Havelange Olimpiai Stadiont.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt vezetője, akit korábban sikkasztással vádoltak meg, áprilisban lemondott tiszteletbeli elnöki posztjáról, ezzel elejét vette annak, hogy május végén, a Mauritiuson sorra kerülő FIFA-kongresszuson megfosszák címétől.

"A Joao Havelange névhez korrupció és botrány kapcsolódik, ezt nem hagyhatja az a város, amely néhány éven belül labdarúgó-világbajnokságot és olimpiát is rendez" - jelentette ki szerdán Renato Cinco, a városi tanács tagja.

A 2007-ben épített aréna - amely idén március óta szerkezeti problémák miatt zárva tart - az atlétikai versenyeknek ad majd otthont a 2016-os ötkarikás játékokon.

A városi tanács tagjai azt javasolják, hogy a stadiont Joao Saldanháról nevezzék el, aki az 1970-es világbajnokságra készülő brazil futballválogatott szövetségi kapitánya volt a selejtezők során.

A FIFA tavaly júliusban hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a 96 éves Havelange és Ricardo Teixeira, a brazil szövetség volt vezetője több millió dolláros jutalékot kapott 1992 és 2000 között az azóta csődbe ment ISL nevű marketingcégtől.