La Liga

Jobban kedvelem Diego Lópezt, a kapust, mint Casillast - Mourinho

Megtörte a csendet és kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott José Mourinho, a Real Madrid vezetőedzője. A Málaga elleni szerdai bajnoki mérkőzésre készülő királyi gárda portugál trénere határozottan közölte, miért favorizálja Diego Lópezt Iker Casillasszal szemben, hangsúlyozta a hazai veretlenség megőrzésének fontosságát, majd végezetül csúnyán odaszúrt honfitársának, Pepének. Mourinho-show, újabb felvonásban.

José Mourinho leszögezte, amíg ő a főnök Madridban, Casillasnak marad a kispad - Fotó: AFP

"Az üzenetem, hogy mindenki értse: én egy labdarúgóedző vagyok" - mondta összetéveszthetetlen stílusában a "Special One", reagálva az Iker Casillas mellőzésével kapcsolatos újságírói felvetésre. "Azért szerződtettek, hogy edző legyek, egy edző pedig rendelkezik azzal a hatáskörrel, hogy eldöntse, ki játszik. Nem úgy hozok döntést, hogy feldobok egy érmét, aztán ha fej, akkor Iker, ha írás, akkor Diego López véd. Gondolkozom, megvitatom, elemzem és órákat töltök a döntéseim tanulmányozásával, megpróbálok egyességre jutni saját magammal. Jobban kedvelem Diego Lópezt, a kapust, mint Iker Casillast. Ilyen egyszerű. Nincs semmilyen személyes indíttatás. Szeretem azt a kapust, akinek jó a lábmunkája, magabiztos a beadásoknál, uralja a kapu előtti területet a levegőben is, illetve parádés védésekre képes a gólvonalon. Amíg én vagyok a Real Madrid edzője, addig normális körülmények között Diego López áll a gólvonalon."

A statisztikák alátámasztják Mourinho szavait?

Mourinho hozzátette, ahogyan ő más típusú hálóőrt részesít előnyben, úgy Iker Casillas is mondhatja azt, hogy jobban kedveli Vicente Del Bosquét vagy Manuel Pellegrinit. Andrés Iniesta véleményére válaszolva elmondta, a Barcelona középpályása gondolhat, amit akar, de amikor Lionel Messi nincs a pályán, a katalán csapat teljesen más. Ez a Bajnokok Ligája elődöntőjében is látszott.

"A sportszakmai célok ebben az esztendőben nem változtak, minden sorozatot szerettünk volna megnyerni, de tudtuk, hogy ez rendkívül nehéz lesz. Nem sikerült" - ismerte el az idei szezon kudarcát a portugál. "Ugyanakkor a bajnokságban másodikok vagyunk, a Bajnokok Ligájában elődöntőt játszottunk, a Szuperkupát megnyertük, a Spanyol Király Kupában pedig a döntőre készülünk. Lehetett volna jobb is, rosszabb is, ez van. A bajnoki ezüstérem megszerzéséhez még szükségünk van néhány pontra, meg kell próbálnunk ezeket mihamarabb begyűjteni. A Málaga személyében egy nagyon erős gárda lesz az ellenfelünk, amely jól védekezik, és komoly veszélyt jelent támadásban. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a hátralévő két hazai mérkőzésünk közül akár csak egyet is elveszítsünk, nem bukhatjuk el otthoni veretlenségünket. Rajtunk kívül több gigász nem rendelkezik ilyen mutatóval, ha nem a Bajnokok Ligájában, akkor a hazai pontvadászatban vagy a kupában maradtak alul saját pályájukon. Juventus, Milan, Inter, Napoli, Porto, Barcelona, Bayern München, Manchester City, mindannyian vesztettek legalább egy meccset otthon. Nem olyan fontos statisztika ez, nem ér trófeát, de megérdemelné, hogy a Málaga és az Osasuna ellen ne rontsuk el."

Mourinho végül visszakanyarodott az Iker Casillas-ügyhöz, és kifejtette véleményét honfitársáról, Pepéről, aki megvédte a világ- és Európa-bajnok kapust.

"Nehéz elemezni Pepe helyzetét. Az ő problémáját egyetlen név jelenti, ami úgy hangzik, Raphael Varane" - szúrt oda a kőkemény hátvédnek Mourinho. "Ettől kezdve nincs miről beszélni. Beszéltem Pepével, mert megkértetek rá. Nem kell különösebb intelligencia hozzá, elég ha olyan normális emberek, mint én, hogy megértsék, a frusztrációról beszélek. Nem könnyű egy 31 éves embernek, amikor egy 19 esztendős kölyök átgázol rajta. És ez egy fantasztikus kölyök. Ennyi a probléma. Pepe élete megváltozott."