Kerékpár

Korábbi Tour- és Giro-résztvevő a Gemenci Nagydíjon

  • MTI

A szlovén Tadej Valjavec személyében egy Tour de France-on és Giro d'Italián is szerepelt kerékpáros is ott lesz a két hét múlva rendezendő Gemenci Nagydíj mezőnyében.

A 39. alkalommal sorra kerülő, komoly tradíciókkal bíró versenyt május 18-án és 19-én tartják Szekszárdon és Tolna megye útjain.

Steig Csaba főszervező a viadalt felvezető hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: a szlovén bringás kétszer indult olimpián, és többször is rajthoz állt a Giro d'Italián és a Tour-on. Háromszor a legjobb tízben, négyszer a legjobb húszban fejezte be a rangos körversenyeket. Pályafutása legjobb eredményeit 2008-ban érte el, akkor a Girón nyolcadik, a Touron pedig tizedik volt összetettben.

A Gemenci Nagydíjon hat nemzet - a magyarok mellett olasz, szerb, szlovén, cseh és osztrák - versenyzői indulnak. A magyarok közül a tavalyi országúti bajnok Kusztor Péter és a londoni olimpikon Lovassy Krisztián esélyes a végső győzelemre.

Az első nap 147, másnap 70 kilométeres szakaszt rendeznek, a viadalt pedig ezúttal is 48 kilométeres hagyományos, villanyfényes háztömbkörüli kritériumverseny zárja.