NBA

A hatodik mérkőzés volt a végállomás négy csapat számára

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának első köre lassan a végéhez ér, pénteken pedig négy csapat is továbbjutott a főcsoport-elődöntőkbe. A New York Knicks a Bostont, az Indiana az Atlantát, az Oklahoma City a Houstont míg a Memphis Grizzlies a Los Angeles Clipperst búcsúztatta a hatodik mérkőzésen.

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 94-103

Russell Westbrook hiányában Kevin Durant tisztában volt vele, hogy egyedül nem lesz képes sokáig a hátán vinni a Thundert. Az ötödik meccsen Kevin Martinnak volt nagyon gyenge mérkőzése, és a Thunder hatodik embere is egy olyan figura a csapat gépezetében, akitől szükség van a jó játékra, így hát Durant a találkozó után SMS-ben próbált meg lelket önteni a csapattársába.

Durant húzása bevált. Az NBA második legeredményesebb játékosa 27 ponttal zárt, míg Martin 25-öt termelt a szerdai három pontos produkciója után, és így mondhatni, hogy a Thunder valóban megnyerte a James Harden-cserét, melyet még a szezon elején kötöttek a Houstonnal, hiszen végül a Houstonból érkező Kevin Martin lett a Rockets veszte.

James Hardenék (fehérben) nem tudtak csodát tenni 0-3 után

"Hittem abban, hogy ki fog jönni, és agresszív lesz és egy nagyon jó meccse lesz. Ő egy nagyon eredményes játékos, és az első félidőben ő vezetett minket, míg nekem nem ment a játék" - értékelte Martint Durant.

A Thunder ezzel a sikerrel megnyerte a párharcot, és vasárnap a Memphis ellen meg is kezdi a főcsoport-elődöntőt.

A párharc továbbjutója az Oklahoma City Thunder 4-2-es összesítéssel.

Boston Celtics - New York Knicks 80-88

Véget ért a New York Knicks hosszú böjtje is, 12 év után végre túljutott az első körön a csapat. Carmelo Anthonyék 3-0-s állásról visszahozták a párharcba a Boston Celticst, köszönhetően a gyenge triplakihasználásoknak, de a hatodik meccsen már minden összejött a New York-iaknak, ami az előző kettőn kimaradt.

A találkozó végül sokkal szorosabb lett, mint amilyennek tűnt a mérkőzés adott pillanatában, amikor is 26 ponttal vezetett a Knicks. A végére felkapaszkodott a Celtics, de  a Knicks védelme kitartott. Carmelo Anthony 21 ponttal, Iman Shumpert pedig további 17-tel terhelte a hazaiak kosarát, míg a Bostontól Kevin Garnett volt a legeredményesebb 15 ponttal és 10 lepattanóval.

A Knicks 2000 után nyert ismét playoff-párharcot, vasárnap pedig megkezdik a főcsoport-elődöntőt az Indiana Pacers ellen.

A párharc továbbjutója a New York Knicks 4-2-es összesítéssel.

Atlanta Hawks - Indiana Pacers 73-81

Megszületett az első vendég győzelem az Atlanta és az Indiana párharcában, ami a Pacers továbbjutását eredményezte. Az Indiana sikere történelmi, hiszen utoljára 2006 decemberében tudtak diadalmaskodni Atlantában. George Hillék már előre ittak a medve bőrére, hiszen a szokásos kétnapos csomag helyett hat napra pakoltak be, de a sors nem babrált ki velük, hiszen a Hawks kiverése után már utazhattak is New Yorkba, hogy készüljenek a Knicks elleni párharcra.

Hill és David West egyaránt 21 ponttal segítették hozzá csapatukat a győzelemhez, míg a hazaiaknál Al Horford vezette a második félidei feltámadást, de mindhiába. Josh Smith 14 ponttal búcsúzott a szezontól, és valószínűleg az Atlantától is, ugyanis a játékos nyáron korlátlan szabadügynök lesz.

A párharc továbbjutója az Indiana Pacers 4-2-es összesítéssel.

Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 118-105

Nem akart hetedik mérkőzést a Memphis Grizzlies sem, de a másik három továbbjutóval ellentétben Mike Conley-éknak megadatott a luxus, hogy hazai pályán döntsék el a továbbjutás sorsát. Nem is hibáztak.

Conley és Zach Randolph 23 ponttal zártak a hatodik mérkőzésen, és a franchise története során először négy meccset nyertek meg egymás után a playoffban. Az NBA történetében csupán kilenc másik csapat volt képes 0-2-es hátrányból négy győzelemmel felállni korábban.

A Memphis jutalma az Oklahoma City Thunder lesz. A két csapat 2011-ben is összefutott a főcsoport-elődöntőben, akkor a Thunder hét meccsen diadalmaskodott.

A párharc továbbjutója a Memphis Grizzlies 4-2-es összesítéssel.

NBA rájátszás
Főcsoport-negyeddöntők
Boston Celtics - New York Knicks 80-88
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 73-81
Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 94-103
Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 118-105