Edzősors

Edzőkeringő, avagy ki kéri fel Mourinhót, Kloppot és Détárit?

A The Guardian összeállította azon trénerek listáját, akik a legkapósabbak lehetnek a nyári edzőkeringő során. Nemzetközi szinten méretes változások lehetnek, a Bajnokok Ligája két döntőse közül a Bayern München biztosan vált, de könnyen lehet, hogy Jürgen Kloppot is elcsábítják Dortmundból. A Real Madridnál és a Manchester Citynél is cserélhetnek, míg a hatharom.com szerint idehaza talán Détári Lajos sorsa tartogathat izgalmakat.

José Mourinho
Lehetséges csapatok: Chelsea, Manchester City, PSG

"Olyan helyre akarok menni, ahol szeretnek" - mondta sokat sejtetően a Real Madrid mestere a keddi Bajnokok Ligája-kiesést követően. Mourinhót hónapok óta egykori klubjával, a Chelsea-vel hozzák szóba és a portugál pontosan tudja, hogy népszerűsége töretlen a Stamford Bridge-en. A Reallal bajnoki címet és Spanyol Kupát nyert, de nem teljesítette BL-ígéretét, nem tudta elhódítani a klub tizedik trófeáját és a pletykák szerint számos kulcsemberrel megromlott a viszonya.

Mourinho és Klopp

Rafael Benítez
Lehetséges csapatok: Real Madrid, Monaco, PSG

Kevés olyan trénert jegyez fel a futballtörténelem, akit kinevezése első pillanatától kezdve gyűlölt csapata közönsége. Benítez nem tudta elfogadtatni magát a Chelsea táborával és Mourinho esetleges érkezésétől függetlenül biztosan távozik a csapattól. Könnyen lehet, hogy helyet cserélnek Mourinhóval, hiszen Benítez Spanyolországban szép sikereket ért el, két bajnoki címet nyert a Valenciával.

André Villas-Boas
Lehetséges csapat: Real Madrid

Villas-Boas sorsáról a Bajnokok Ligája-selejtező elérése dönthet. Ha a Tottenham elcsípi a negyedik helyet, akkor maradhat, ha nem, akkor talán ajtót mutatnak neki. A portugál tréner a Chelsea-vel nem járt sikerrel, és néhány kerülettel arrébb sem aratott tapsvihart. Könnyen lehet, hogy végleg elhagyja Londont, és visszatér az Ibériai-félszigetre, ahol a Portóval maradandót alkotott.

Roberto Mancini
Lehetséges csapat: Monaco

Angol vélemények szerint akkor sem biztos a helyzete a Manchester Citynél, ha a bajnokságban elcsípi a második helyet, és elhódítja az FA-kupát a Wigannel szemben. Mancini ugyanis csúnyán felsült a nemzetközi porondon, angol bajnokként már a csoportkört sem élte túl csapatával a Bajnokok Ligájában. A Monaco alighanem felkerül a francia első osztályba, és egy tőkeinjekcióval ismét régi fényében tündökölhet - Mancinivel.

Manuel Pellegrini
Lehetséges csapatok: Manchester City, Chelsea, Inter

A Málaga financiális problémái miatt Pellegrini nyáron búcsút mondhat az együttesnek, amellyel a negyeddöntőig jutott a Bajnokok Ligájában. Sokat sejtető infó, miszerint a chilei szakember menedzsere hétfőn Txiki Beguiristainnal, a Manchester City sportigazgatójával ebédelt. Pellegrini jól beszél angolul, és például a Real Madrid sztárjaival is megtalálta a hangot. Ez elég lehet a City űbergazdag tulajdonosainak.

Arséne Wenger
Lehetséges csapat: PSG

Wenger 17 évet töltött el az Arsenalnál, számos klasszist felnevelt, és rendre lemondott róluk a sztárcsapatok javára. Így a londoni klub semmire sem ment a nemzetközi porondon, sőt, az utóbbi nyolc évben otthon sem nyert semmit. A pletykák szerint szerződésében az utolsó év opcionális, vagyis ezen a nyáron gond nélkül leléphet az Arsenaltól.

Jürgen Klopp
Lehetséges csapatok: Arsenal, Tottenham, Manchester United

Klopp nem azért válthat, mert nem elégedett vele maximálisan a Dortmund vezetősége. Ellenkezőleg. A 45 éves szakember minden kétséget kizáróan napjaink egyik legprímább vezére, aki számos klub érdeklődését felkeltette. Wenger esetleges távozásával az Arsenal megnyerheti magának, ahol a franciához hasonló filozófiával állhat munkához.

Jupp Heynckes
Lehetséges csapatok: PSG, Dortmund, Real Madrid, Tottenham

Heynckes tarolhat a Bayernnel, a bajnoki cím mellé a BL-t és a Német Kupát is megnyerheti, vagyis könnyen mondhatja utódjának, Pep Guardiolának, hogy csináld utánam. A napokban felvetette, hogy ennél szebben aligha zárhatja karrierjét, visszavonulhat, de minden bizonnyal lenne olyan ajánlat, amelyen elgondolkozna.  

Carlo Ancelotti
Lehetséges csapatok: Real Madrid, Monaco, Dortmund

Ancelotti sikerrel járt az "újgazdag" PSG-nél, minden bizonnyal bajnoki aranyat ajándékoz a vezetőknek, akik a diadal ellenére is lecserélhetik őt. A Bajnokok Ligájában is remekelt a párizsi alakulat, a negyeddöntőben a Barcelonával szemben csak idegenben lőtt kevesebb gólja miatt hullott el. Az olasz kapcsán leginkább a Real Madridot emlegetik, vagyis a PSG, a Chelsea, a Milan és a Juventus után egy újabb elitklubot irányíthat.

Michael Laudrup
Lehetséges csapatok: Manchester City, Real Madrid

Kevés olyan edzőt ismerünk, aki játékosként és trénerként is világszínvonalon teljesített. Laudrup egyike a kivételeknek, a Swansea-val maradandót alkotott: a Premier League-ben az első tízben végez, és elhódította a klub történetének első nagy trófeáját, megnyerte a Ligakupát. A Marca olvasói a Real Madrid kispadján látnák őt szívesen, de a Manchester City is érdeklődik iránta.

Détári Lajos
Lehetséges csapatok: Diósgyőr, Újpest

Détári Lajos utoljára a Ferencvárosnál munkálkodott, még sehol sem töltötte ki a szerződését, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg trénerként. A jövő kapcsán a hatharom.com-nak elmondta, olyan helyen szeretne dolgozni, ahol normális a háttér, és a vezetői stáb nem szól bele a munkába. Tippünk szerint - ha az NB I-et szemlézzük - Diósgyőrben és Újpesten is szóba jöhet a neve.