Heti 6:3

Kispesten illemből, Egerben pénzből van hiány, bezzeg a németeknél...

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Fényes érmekkel zárult a cselgáncs Eb

Egy aranyérmet és két bronzot szereztek dzsúdósaink a budapesti Európa-bajnokságon. Az olimpiai harmadik Csernoviczki Éva pályafutása során először lett kontinensbajnok, a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna alig másfél perc alatt végzett ellenfelével a bronzmeccsen, a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél pedig ezúttal szintén bronzot nyert. Tóth László, a magyar szövetség elnöke lenyűgöző eredményekről és rendezésről beszélt, a Papp László Sportaréna lelátóin 3500-4500 néző foglalt helyet csütörtöktől vasárnapig, ennyien pedig még sosem követtek cselgáncsversenyt a helyszínen Magyarországon.

2. Javier Zanetti elnyűhetetlen

Mit neki egy hat-nyolc hónapos kihagyással járó Achilles-sérülés... Az Inter örökifjú csapatkapitánya a Palermo elleni bajnoki elején sérült meg, hordágyon hagyta el a pályát, műteni kell. Ám az augusztusban 40. évét betöltő középpályás már másnap a visszatéréséről beszélt: "Az a célom, hogy erősebben térjek vissza, mint korábban, és hiszem, hogy meg tudom csinálni." Elszántságát ismerve még idén ott lesz a gyepen.

3. Hanga remekel Spanyolországban

A spanyol Manresát erősítő Hanga Ádámot spanyol karrierjének csúcsaként a 31. forduló legjobbjává választották meg az ottani kosárlabda-bajnokságban. A legjobb magyar kosaras 26 percet töltött a pályán a vendég Canarias Tenerife ellen 93-86-ra elvesztett mérkőzésen, amelyen 28 pontján kívül öt lepattanó, négy gólpassz, két labdaszerzés, három dobásblokkolás és kilenc kiharcolt személyi hiba is a neve mellé került. A 24 éves Hanga először érdemelte ki a forduló legjobbjának (MVP) járó díjat, a nyáron minden bizonnyal távozik az élvonalból kiesett Manresából, hiszen spanyol élklubok érdeklődnek iránta.

4. Németország-Spanyolország 8-1

A Bajnokok Ligája elődöntőinek krónikája mindkét felsorolásba beleillene - nézőpont kérdése -, a két magas színvonalú, szórakoztató, megdöbbentő meccset inkább az előbbihez soroltuk. A német futball földbe döngölte a spanyolt - bár lehet, hogy ez a megállapítás néhány órán belül érvényét veszti, ha a Real Madrid fordít a Dortmund ellen. Erre - a továbbjutásra - a királyiaknak van némi esélyük, a Münchenben 0-4-re leégő Barcelona gyakorlatilag a lehetetlenre vállalkozik, bár Franz Beckenbauer, a bajorok és a német labdarúgás ikonja szerint a katalánok minden piszkos trükköt bevetnek majd. Új korszak kezdődik? Nemzeti szinten nem kellene leírni a hispánokat, lévén ők a világ- és Európa-bajnoki címvédők, utóbbiban kétszeresen, de klubszinten könnyen lehet, hogy eljött a Barcelona alkonya, és a (megismételhetetlen) Guardiola-érát egy csendesebb korszak követi. A Real csillagának leáldozásáról is felesleges beszélni, hiszen a blancók 2002 óta várnak az újabb BL-diadalra. Ha pedig sikerül a csoda a Dortmund ellen, akkor egyből más lesz a leányzó fekvése...Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a német klubfutball felemelkedése mellett. A Bundesliga egyértelműen utolérte a La Ligát, az utánpótlás kiemelkedő - és a Bayern azt vesz meg, akit akar -, a klubok óriási adósságállomány görgetése helyett profitábilisan működnek, a stadionok tele vannak, miközben a Nationalelf folyamatosan döntős-elődöntős az utóbbi évtized világversenyein. Nem véletlen, hogy Pep Guardiola a lutri Chelsea helyett egy biztos lábakon álló klubot - és bajnokságot - választott.

5. Hosszú Katinka tarolt Írországban

A tavalyi olimpia óta kimagasló formában teljesítő Hosszú hat arannyal zárta az ír úszók nyílt bajnokságát. Ráadásul a 100 méter hát selejtezőjében 1:00.24-es perces teljesítménnyel megdöntötte Egerszegi Krisztina 1991-ben felállított, 1:00.31-es országos csúcsát. Kiss László szövetségi kapitány elmondta, kicsit sajnálja, hogy a múlté lett az Egerszegivel közös munka, de ha már megdöntötték a 22 éves rekordot, örül annak, hogy a Vasas kiválóságáé az új csúcs.

6. Párosspecialista lesz Babos?

Babos Tímea pályafutása negyedik WTA-tornagyőzelmét aratta párosban: a hétvégén a  luxemburgi Mandy Minella oldalán megnyerte a marokkói Marrákesben zajló salakpályás torna párosversenyét. A 19 éves soproni teniszező egyesben mostanában szerényebb eredményeket ér el, de párosban elért sikerei elismerésre méltóak.

Heti hármas

1. Egy álommal kevesebb

Egy ország szorított a veszprémi kéziseknek a Final Four kiharcolásáért, végül két szoros mérkőzés után a címvédő Kiel bizonyult jobbnak a negyeddöntőben. Kár lenne a bírókra fogni a kiesést, Nagy László is elmondta, a németek jelenleg erősebbek nálunk. De felvettük velük a versenyt, és hát akkor is ott vannak a bosszantó játékvezetői hibák, ráadásul a párharc mindkét felvonásán egy-egy gól döntött... A Veszprém bombaigazolással vigasztalódhat, a következő szezontól náluk folytatja Momir Ilics, a Kiel szerb átlövője.

2. Mi lesz az egri labdarúgással?

Egerben lassan csak az a biztos, hogy nincs pénz és - bár minimális matematikai esélyük még van -, kiesik a csapat. Már ha befejezi a szezont, mert a játékosok megunták a pénztelenséget. John Marshall jött, látott - és szétverte a városi focit. Vagy valóban megmentő lehetett volna az angol üzletember? Marshall február elején vásárolt 75 százalékos tulajdonrészt a csapatot működtető Kft.-ben, de már szabadulna tőle. Most egymásra mutogatnak Kocsis Zoltán kisebbségi tulajdonossal. Kocsis elmondta, óriási baklövést követett el, amikor Jámbor János főtámogató helyett Marshall kezébe adta az Egri FC jövőjét, de a legelső hibát akkor követte, követték el, amikor megfelelő infrastruktúra nélkül elindultak az NB I-ben... Az is biztos, hogy az egri futballnak befellegzett.

3. Tényleg ilyen légiósokra van szükségünk?

A Pécs-Honvéd bajnoki mérkőzés második félidejében hihetetlen jelenetsor zajlott le: a kispesti Martínez tizenegyest harcolt ki, amit ő maga akart elvégezni, ezért nem adta oda a labdát saját csapattársának, Davide Lanzafaménak. A két támadó nevetséges vitatkozásának Solymosi Péter vetett véget, mindkettőjüknek adott egy-egy sárga lapot, és mivel Lanzafaménak ez már a második volt, neki el kellett hagynia a pályát. Az olasz csatár csapattársára, a játékvezetőre és a kispadra mutogatva vonult le, a pálya sarkáról megnézte, ahogy Martínez belövi a büntetőt, majd bevonult az öltözőbe. A fővárosiak 3-0-ra nyertek, Kemenes Szabolcs csapatkapitány a lefújás után viccelve próbálta oldani a balhét, mondván, az a legjobb, ha mindenki tizenegyest akar rúgni és nem kell felfújni a dolgot, Marco Rossi vezetőedző pedig magára vállalta a balhét...Való igaz, hogy egy csatárnak lételeme a gól, de ahol kiállításig fajul a veszekedés, majd a másik gúnyosan megtapsolja társát, ott minimum gondok vannak a csapategységgel és az öltözői fegyelemmel. A télen Olaszországból érkezett Lanzafame nem az a ma született bárány, fogadási csalásba keveredett, több kihallgatáson is elismerte, hogy a Bari játékosaként pénzt fogadott el mérkőzések manipulálásáért. A Honvéd vezetése korábban azt közölte, amíg Lanzafamét nem ítélik el, ártatlannak tekintik....Tény, hogy a csatár képességei alapján bőven megüti az NB I szintjét, de az olasz aranyifjúk ne hozzánk meneküljenek a büntetőper elől...