NBA

Brian Shaw töltheti be a 76ers vezetőedzői posztját

  • MD

A Philadelphia 76ers vezetőségére a franchise történetének 24. vezetőedzőjének kinevezése vár. A 76ers az Indiana Pacers jelenlegi segédedzője, Brian Shaw körül keringőzik, akivel hivatalosan csak a Pacers playoffjának végeztével veheti majd fel a kapcsolatot.

A Philadelphia 76ers szezonja az alapszakasz végeztével véget ért, amire sokan nem számítottak a szezon előtt. Andrew Bynum sérülése azonban sokkal nagyobb veszteség volt a 76ers számára, és az egész idényben csak keresték önmagukat a Philadelphia játékosai. A playoff nélküli idény után végül Doug Collins vezetőedző is lemondott posztjáról.

Collins távozása után Joshua Harris, a csapat tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy a megfelelő embert keresik ezúttal a posztra. Az edzői nagy nevek közül azonban a többség már foglalt, így a 76ersnek előreláthatólag egy új arccal kell kockáztatnia. A korábbi segédedző, az Indiana Pacers jelenlegi vezetőedzője, Frank Vogel szerint a hírnév sokat számít, de a sikeresség is, még akár segédedzőként is.

"Úgy gondolom, hogyha nincs nagy neved a szakmában, akkor nehéz megkapni ezeket az üres állásokat az NBA-ben. Természetesen feljebbvalók ajánlásai is közbeszólhatnak, valamint az a siker is, amihez segédedzőként asszisztált az ember" - nyilatkozta Vogel, utalva erre saját segítőjére, Brian Shaw-ra.

Brian Shaw Philadelphiában már végre vezetőedzőként szerepelhetne

Shaw-t már meg is kereste a 76ers, de hivatalos tárgyalásokra csak a Pacers playoffjának végeztével kerülhet sor. Shaw 14 évet húzott le az NBA-ben játékosként, négyszer szerepelt nagydöntőben és három bajnoki gyűrűvel is rendelkezik. 2004-es visszavonulása óta Phil Jackson segédedzője lett a Los Angeles Lakersnél. 2004-től 2011-ig szolgálta az aranytrikósokat, akikkel 2009-ben és 2010-ben két újabb bajnoki címmel gazdagodott.

Shaw 2011-ben hoppon maradt, mivel Jackson visszavonulása után a Lakers inkább Mike Brownnak szavazott bizalmat, akit aztán az idény elején menesztettek állásából. Shaw-ra a korábbi jó barát, Frank Vogel csapott le, miután Vogelt 2011-ben kinevezték a Pacers ideiglenes vezetőedzőjének. Azóta Vogel neve mellől eltűnt az ideiglenes jelző, és idén a keleti főcsoport harmadik helyén végzett az Indianával.

Shaw segédedzőként hozzájárult Paul George fejlődő játékához, amiért George-ot meg is választották a legtöbbet fejlődött játékosnak az idén, és emellett az All-Star gálán is szerepelt. Shaw korábban kilenc alkalommal ment el vezetőedzői poszttal kapcsolatos állásinterjúra és már a Phoenixszel kapcsolatban is felmerült a neve. Azonban mint a Philadelphia is, ő is a megfelelő állást keresi. Talán végre révbe ér mindkét fél, és megtalálják a tökéletes partnert egymásban?