Premier League

Akár a BL-szereplésbe is kerülhet a Spursnek a wigani blama

  • Szabó András

A Premier League 35. fordulójának egyértelműen legnagyobb meglepetését szolgáltatta a Wigan Athletics, amikor a kiesés elől menekülő lanchesteriek 2-2-es döntetlent harcoltak ki a Bajnokok Ligája-szereplése ácsingózó Tottenham ellen. A fővárosiaknak ráadásul még a remit is úgy kellett kibrusztolniuk; a hazaiak korai fordítása után egészen az utolsó percig hátrányban voltak, s csak Emmerson Boyce öngóljának köszönhetik, hogy egyáltalán az egy pontot megmentették.

Wigan – Tottenham

Alig kezdődött el a mérkőzés, Gareth Bale máris komikus góllal mutatta meg magát, és azt, hogy miért választhatják vasárnap az Év Játékosának Angliában. A Tottenham walesi támadója annak ellenére is megpróbálta a labdaszerzést, hogy a Wigan emberelőnyben passzolgatott hátul, a saját kapujánál; a kapus Joel pedig bepánikolt a felé tartó izomembert látva, s pont Bale lábát találta telibe kirúgásával, ahonnan a labda a bal felső sarokba pattant. 0-1!

Nem tarthatott sokáig azonban a fővárosi öröm, mivel a manchesteriek szinte a következő támadásból egyenlítettek: Emmerson Boyce emelkedett nagyszerűen egy jobb oldalról beívelt szögletre, s a barbadosi gyönyörű felhőfejessel bólintott a jobb felső sarokba. 1-1!

A félidő közepén a kiesés elkerüléséért küzdő Latics akár a vezetést is átvehette volna, amikor Gómez lépett ki a Spurs-védők között, s okosan visszatette Arouna Konénak a labdát; az egykori Levante-támadó 20 méterről megpróbálta átívelni Hugo Llorist, de labdája egy kicsivel erősebb lett a kelleténél, s elszállt a vendégek keresztléce felett.

Ami késik, nem múlik: Roberto Martínez fiai ugyanis a második félidő elején tényleg megszerezték a bajnokság végén nekik még hihetetlenül sokat is jelenthető gólt. Koné cselezgetett a bal oldalon a 48. percben, amikor a rátörő védőket megtévesztve kipasszolt a jobbszélre, Callum McManamannek. A pár hete brutális szabálytalanságot elkövető támadó pedig ezúttal a játékának egy szebb momentumát mutatta meg, s egy labdaátvétel után 20 méterről kegyetlenül kilőtte a rövid felsőt. 2-1!

A kétségbeesetten támadó Spurs végül Huddlestone szabadrúgásából egyenlített a 89. percben (Holtby érintése után Boyce botlott bele a labdába, saját hálójába segítve azt). A döntetlen azonban egyik félnek sem igazán jó; míg a Wigan továbbra is ponthátrányban van a 17. helyen álló Aston Villával szemben, addig a Tottenham rosszabb gólkülönbségével csak az ötödik két riválisa, az Arsenal és a Chelsea mögött.

Everton – Fulham

Alig negyedóra kellett hozzá, hogy az Európa Ligára hajtó liverpooliak egy kis szerencsével akár még a Bajnokok Ligájáról is álmodozhassanak. A 16. percben szenzációs góllal szerezte meg a vezetést az Everton: a labda szinte valamennyi hazai játékost érintett az ellenfél térfelén, mire lekerült a jobbszélre; az ott érkező Seamus Coleman pedig nem izomból belőtte azt a kapu elé, hanem visszagurította a mögötte érkező Steven Pienaarnak. A dél-afrikai pedig különösebb állítgatás nélkül belsővel kilőtte a jobb alsót. 1-0!

A Kékek esélyei azzal is tovább nőttek, hogy fél óra után sérülés miatt a Fulham legjobbját, Dimitar Berbatovot is le kellett vinni. A fővárosiak így sem adták fel (előbb Kacankilic lövését védte hatalmas bravúrral Howard, majd a bolgár helyére beálló Petric késett le milliméterekkel Richardson beadásáról), de Baines, Fellaini, Jelavic és a többiek teljesen irányításuk alatt tartották a meccset, s akár már a félidőre több góllal vezethettek volna.

A második játékrészben továbbra is az északiak támadtak, de Schwarzer Mirallas, Jelavic és Jagielka lövésénél, sőt Barkley hatalmas szólójánál is bravúrral védett. Csapattársainak azonban nem sikerült ugyanezt a teljesítményt nyújtani az ellenkező kapunál; így megérdemelten szerezte meg a győzelmet az Everton, amely kezdheti zsebben érezni a városi versenyfutást a Liverpoollal szemben. A Fulham pedig maradt a középmezőnyben, a tizenegyedik helyen.

Southampton – West Bromwich

Úgy tűnik, a 35. forduló a gyorsan eső góloké volt. Így volt ez Gera Zoltán csapatával, a West Bromwich-csal is; a birminghamiek mindössze hat perc után máris a vezetést ünnepelhették. Egy jobb oldali szögletnél Rumelu Lukaku birkózott a védőkkel, s a nagynehezen továbbfejelt labdáját pedig Marc-Antoine Fortuné előbb Artur Boruc kapuson, majd az elé vetődő, de a labdát már csak a gólvonal után elérő védőkön gyötörte át. 0-1!

A belga-francia páros a második félidőben még egyszer bebizonyította, mennyire összeillenek a West Brom támadósorában. A 67. percben Fortuné visszaadta a kölcsönt Lukakunak, s gyönyörűen tette be a hazai védők mögé a labdát. Az egykori Anderlecht-játékos pedig amilyen nagydarab, annyira gyors is, s 190 centijét meghazudtoló fürgeséggel lépett ki a hazai védők között, hogy aztán Borucot elfektetve higgadtan a Szentek kapujába lőjön. 0-2!

A kétgólos különbségben sem fulladt azonban unalomba a mérkőzés hátralévő része. Alig három perccel később ugyanis a Soton rekordigazolása, Gaston Ramírez nemes egyszerűséggel orrba könyökölte Shane Longot, amiért kiállították. Nem csak egy piros lap volt azonban az uruguayi jutalma, hanem Fortunétól is kapott egy pofont, amiért a francia is mehetett kinyitni a melegvizet.

Partnerének kiállítása után kénytelen volt Lukaku más játszótárs után nézni; így talált rá a szélvészgyors Shane Longra. Az ír pedig a 77. percben hasonló jó indítást kapott a Chelsea kölcsönjátékosától, mint az a második gólnál Fortunétól; s a védőket lehagyva Boruccal szemben laposan ballal a kapuba bombázott. 0-3!

A háromgólos hátrányt sehogy nem volt képes elviselni Mauricio Pocchetino együttese, csak durvasággal. A 83. percben ezért kilencre fogyatkoztak a hazaiak: Danny Fox csúszott be brutálisan Steven Reidbe, s csak a szerencsének köszönheti az ír, hogy nem törték el a lábát. Újabb kiállítás!

A végül három gólt és kiállítást is hozó mérkőzés igazi minden mindegy alapon kellemes szórakozást, izgalmat és gólokat nyújtott az érdeklődőknek. Igaz, ez már egyik félnek sem számított sokat; a West Brom a 9., a Southampton pedig 13. helyen állva már sem az európai kupaszereplésért nem küzdhet, sem pedig a kieséstől nem kell tartania.

Stoke City – Norwich City

Hatalmas szerencsével úszta meg a Stoke City azt, hogy hátrányba kerüljön a Britannia Stadionban a gyengécske Norwich ellen. A Fazekasok csapatkapitánya, Ryan Shawcross ugyanis kézzel ütött ki egy beívelést a Kanárik támadója, Grant Holt elől. A szabálytalanságot ugyanakkor a játékvezető nem vette észre, s Kamara ezután következő lövése pedig magasan fölészállt.

A fordulás után már belelendültek Tony Pulis fiai, s egy tipikus Stoke-góllal meg is szerezték a szünet után egy perccel a jégtörő gólt. Egy hosszú előreívelést Crouch fejelt a lendületből érkező Charlie Adam elé, aki fejjel megtolta a labdát, mielőtt Mark Bunn mellett a kapuba lőtt. 1-0!

Nem sokkal később a Liverpooltól hozott skót második gólját is megszerezhette volna, de a bal kapufa mellé lőtt; majd egy másik exvörös, Peter Crouch növelhette volna a világ legrégebbi klubjának előnyét, de a nyakigláb csatár szinte a gólvonalról hibázott.

Adam góljával a Stoke így is otthon tartotta a három pontot; a hazaiak a 12. helyen már biztosítva vannak jövőre is Premier League-focival. A Norwich két ponttal lemaradva tőlük a 14. pozícióban áll - de az újonc is biztos bennmaradónak tűnik.

Premier League
35. forduló
Everton - Fulham (1-0)
Gól: Pienaar (16.)
 
Southampton - West Bromwich Albion 0-3 (0-1)
Gól: Fortuné (6.), Lukaku (67.), Long (77.)
Kiállítva: Fortuné (71.), illetve Ramírez (70.), Fox (82.)
 
Stoke City - Norwich City 1-0 (0-0)
Gól: Adam (46.)
 
Wigan Athletic - Tottenham Hotspur 2-2 (1-1)
Gól: Boyce (11.), McManaman (49.), illetve Bale (9.), Boyce (89.-öngól)