Jégkorong-vb

Vanek az osztrák válogatott rendelkezésére áll

  • MTI

Minden idők legjobb osztrák jégkorongosa, Thomas Vanek szerepelhet hazája válogatottjában az egy hét múlva kezdődő helsinki és stockholmi világbajnokságon.

A 29 éves csatár tengerentúli klubja, a Buffalo Sabres biztosan nem juthat rájátszásba, ugyanakkor az osztrák szövetségnek még a biztosítását el kellett intéznie.

Vanek csütörtökön, csapata első mérkőzése előtt két nappal érkezik meg a finn fővárosba. A gólerős támadó utoljára 2009-ben lépett pályára vb-n, akkor a magyarok ellen egyszer volt eredményes, és adott két gólpasszt a 6-0-val véget ért összecsapáson. A válogatottban 23 mérkőzésen 23 pontot (10 gól, 13 gólpassz), az NHL-ben 584 találkozón 487 pontot (250, 237) termelt.

Az osztrák együttes - amely tavaly a magyarokat megelőzve jutott fel az élvonalba, és többek között kiharcolta a szocsi olimpiai szereplés jogát is - Helsinkiben a házigazda finn, valamint a címvédő orosz, a szlovák, az amerikai, a német, a lett és a francia együttessel van azonos csoportban. Ennek a nyolcasnak az utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, ahol a magyar válogatott is érdekelt.