Cselgáncs Eb

Ungvári Miklós már a 16 között, Gercsák Szabina is nyert

  • VNA

Egyelőre parádésan alakul a magyar cselgáncsozók pénteki napja, két vereség mellett már nyolc győzelem a mérleg.

Nem sok pihenő jutott olimpiai ezüstérmesünknek, Ungvári Miklósnak a budapesti Eb pénteki napján, első mérkőzése után alig fél órával ugyanis ismét szólították őt a szőnyegre. A legjobb 16 közé jutásért rendezett mérkőzésen a német Rene Schneider volt az ellenfele. A szívós német sokáig állta a sarat, sőt az intéseket tekintve jobban is állt, az utolsó két percen belül azonban Ungvári rutinját kihasználva tudott újítani és egy dobással (amelyet előbb vazarira értékeltek, majd lefokoztak yukóra) meg is nyerte a meccset. Ungvári Miklós ezzel már a nyolcaddöntőben van és úgy tűnik, hogy a számára még idegen súlycsoportban (idénre ment fel 66 kg-ről 73-ba) is otthonosan mozog, igaz a kategória sztárjaival még nem találkozott. A magyar judós következő ellenfele a francia Pierre Duprat lesz a nyolc közé kerülésért.

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a mindössze 16 éves Gercsák Szabina számára is tökéletesen sikerült az Eb-rajt, a legjobb nyolc közé jutásért rendezett mérkőzésen az osztrák Kathrin Unterwurzacher ellen győzött. A magyar judósnak ugyan két intése is volt, egy yukóra azonban eldobta ellenfelét, ezzel az egy akcióval pedig győzött és készülhet az orosz Marta Labazina elleni negyeddöntőre. Érdekesség, hogy a fiatal magyar judós örömében annyira megfeledkezett a rá váró feladatokról, hogy a "szokásjoggal" ellentétben néhány perces autogramosztásra is megállt a küzdőtér elhagyása után.

Szerencsére gyors mérkőzése volt Kriszán Szabolcsnak is, aki második meccse felénél dobott egy hatalmas ippont ellenfelén, az olasz Massimiliano Carollón, így már a legjobb 16 között van, ahol a belga színekben szereplő Joaqchim Bottieau lesz a következő ellenfele. Nem sikerült viszont az újabb bravúr Backó Bernadettnek, akit a 2012-es Eb-bronzérmes francia Clarisse Agbegnenou győzött le nagyon simán, így korábbi vb-bronzérmesünk lett a pénteki nap második magyar búcsúzója.