NHL

Kialakult a rájátszás mezőnye keleten

Az északa-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 97. játéknapján a keleti főcsoport utolsó rájátszás-helyei is elkeltek, miután az Ottawa és a New York Rangers is nyert csütörtökön, míg a Winnipeg kikapott. Nyugaton ellenben továbbra is három csapat verseng az utolsó két helyért, a Columbus és a Detroit is győzött, előbbi győzelme egyben a Dallas playoff-álmainak végét is jelentette.

Washington Capitals - Ottawa Senators 1-2 h.u.

Erik Karlsson, az Ottawa Senators védője tavaly kiérdemelte a liga legjobb védőjének járó James Norris trófeát, és ezzel együtt valószínűleg sok szurkolót is nyert magának. Most valószínűleg megnőtt a szimpatizánsainak a száma, miután csütörtökön visszatért az Ottawába, alig két és fél hónappal azután, hogy elszakadt az Achilles-ina.

A Senators egy sérülésekkel teli idény ellenére is kivívta a playoffot Washingtonban

Karlsson természetesen nem elégedett meg csupán a visszatéréssel, rögtön aktív részese akart lenni az Ottawa győzelmének. A svéd védő két assziszttal jelezte, hogy nem kell aggódni az egészsége miatt, és ez a mostani kényszerszünet nem fogja visszavetni a karrierjét. Szergej Goncsár a hosszabbításban váltotta gólra Karlsson passzát, amivel a Senators nemcsak győzött, hanem hivatalosan is bejutott a playoffba. Már csak az a kérdés, hogy az utolsó három hely melyikét szerzik meg végül a Szenátorok.

Carolina Hurricanes - New York Rangers 3-4 h.u.

Egy győzelem választotta el a New York Rangerst is a playofftól, amit végül ha körülményes módon is, de sikerült bezsebelniük Ryan Callahanéknek, akik így már megnyugodhatnak, hiszen teljesítették a kötelező részét az év eleji elvárásoknak. A Rangers nem könnyítette meg ezúttal sem szurkolói dolgát, mivel kétgólos előnyt adtak le a Parkőrök a harmadik harmad elejére.

Brad Richards azonban alig három perccel a lefújás előtt egalizált, majd stílszerűen a csapatkapitány koronázta meg a csapat alapszakasz-teljesítményét a hosszabbításban szerzett győztes találatával. A Rangers sorozatban harmadik évben kvalifikálta magát a rájátszásba, és 2007 után először mindkét New York-i együttes benn lesz a jövő hét kedden kezdődő playoffban.

Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 2-4

Még a győzelem is kevés lett volna a Winnipegnek ahhoz, hogy életben tartsa reményeit a playoffra. Egy vereség azonban megkönnyítette a matematikai esélyekbe kapaszkodók dolgát, immáron hivatalosan is kizúgott a rájátszásért folytatott versenyből a Winnipeg.

A Jets pedig 2-1-re vezetett a harmadik harmad elején, addigra azonban már megkapták a hírt, miszerint a Rangers és az Ottawa is nyertek, ez pedig letaglózta a Winnipeg játékosait. A Montreal sem könyörül meg rajtuk, és három gólt rámoltak be nekik az utolsó 20 percben. A Canadiens az utóbbi hat meccséből ötöt is elvesztett, úgyhogy most ezzel vigasztalódhat, míg a Jets jövőre már a nyugati főcsoportban igyekezhet kivívni magának a playoffot.

Detroit Red Wings - Nashville Predators 5-2

Nagy előny, ha egy csapatnak saját kezében van a sorsa, és erről a Detroit Red Wings veteránjai tudnának a leginkább mesélni. Pavel Dacjukék nem estek kétségbe, amikor a Columbus három ponttal is elhúzott előttük a tabellán, és immáron hetedik helyen tanyáznak a nyugati főcsoportban, miután a Nashville-t is kivégezték.

Dacjuk góllal és két assziszttal vette ki részét a megleckéztetésből, Johan Franzen pedig szintén gólt és gólpasszt jegyzett. Jimmy Howard 20 lövést hárított a mérkőzés során. A Red Wings a szezon utolsó mérkőzésén majd a Dallasszal fog játszani, amit ha megnyer, biztos playoff-résztvevő lesz, meghosszabbítva ezzel a jelenlegi leghosszabb, 21 idényen át tartó playoff-szériát az NHL-ben.

Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 1-3

A Dallas Stars szomorú véget vethetett volna a Columbus idényének, ha a Detroit győzelme nem viselte volna meg őket túlságosan is. A Dallas esélyei a rájátszásra ugyanis Pavel Dacjukék sikerével elszálltak, amin nem segített az sem, hogy végül a Columbus is átgyalogolt rajtuk.

Cam Atkinson duplázott, Szergej Bobrovszkij pedig újabb fantasztikus estét produkált a Blue Jackets kapujában, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy minden az utolsó mérkőzésen dőljön el. A Blue Jackets a szezon utolsó meccsén a Nashville-t fogadja, de a győzelem mellett detroiti vagy minnesotai ponthullajtásra is szüksége lesz a Kékkabátosoknak, hogy 2009 után ismét playoffba jussanak.

NHL
97. játéknap
Carolina Hurricanes - New York Rangers 3-4 h.u.
Philadelphia Flyers - New York Islanders 2-1
Washington Capitals - Ottawa Senators 1-2 h.u.
Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 2-0
Detroit Red Wings - Nashville Predators 5-2
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-2
Florida Panthers - Toronto Maple Leafs 0-4
St. Louis Blues - Calgary Flames 4-1
Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 2-4
Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 1-3
Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 1-3
NHL
Tabella
Csapat LM P Helyezés Csapat LM P
Chicago Blackhawks* - x 46 75 1. Pittsburgh Penguins* - x 47 70
Anaheim Ducks* - x 47 66 2. Boston Bruins* - x 46 61
Vancouver Canucks* - x 47 59 3. Washington Capitals* - x 47 55
St. Louis Blues - x 47 58 4. Montreal Canadiens - x 47 61
Los Angeles Kings - x 47 57 5. Toronto Maple Leafs - x 47 57
San Jose Sharks - x 47 57 6. Ottawa Senators - x 46 54
Detroit Red Wings 47 54 7. New York Rangers - x 47 54
Minnesota Wild 46 53 8. New York Islanders - x 47 54
Columbus Blue Jackets 47 53 9. Winnipeg Jets 48 51
Phoenix Coyotes 46 48 10. New Jersey Devils 47 48
Dallas Stars 47 48 11. Philadelphia Flyers 47 47
Calgary Flames 47 48 12. Buffalo Sabres 47 46
Edmonton Oilers 46 41 13. Carolina Hurricanes 47 42
Nashville Predators 47 41 14. Tampa Bay Lightning 47 40
Colorado Avalanche 46 37 15. Florida Panthers 47 34
LM=lejátszott meccs, P=szerzett pont, *=csoportelső x=bejutott a playoffba