Spanyol foci

A világbajnokság után távozik Del Bosque

A jövő évi brazíliai világbajnokság után távozik a spanyol labdarúgó-válogatott éléről Vicente del Bosque.

"Az utolsó megbízatásom spanyol szövetségi kapitányként a brazíliai torna lesz. Utána talán maradok a szövetségnél amolyan nagykövetként" - nyilatkozta a 62 éves szakember.

Del Bosque 2008-ben vette át az akkor friss Eb-győztes Furia Roja irányítását. 2010-ben világbajnoki címre vezette a csapatot, tavaly pedig megvédte kontinensbajnoki címét a spanyol válogatott.

A szakvezető a nemzeti csapat stílusáról is beszélt, amit sokszor hasonlítanak a Barcelonához. "Ez egy identitás, sokkal több, mint a Barcelonáé, mert a csapat egyensúlyban van a Real Madrid játékosaival. A csapat gerincét a Real Madrid és a Barcelona adja, plusz néhány játékos, akik más bajnokságokból érkeznek, például a Premier League-ből."

A Barcelona és a Real Madrid - del Bosque egykori csapata - egyaránt német klubtól szenvedett súlyos vereséget a Bajnokok Ligája elődöntőinek első elvonásán. "A németek tanultak a hagyományaikból, ami most a Bayern Münchennél és a Dortmundnál is megfigyelhető. Ez teszi a válogatottjukat alkalmassá arra, hogy megnyerjék a világbajnokságot."

"A futball ciklikusan változik, a labdarúgás világszerte kiegyenlítődött. Emiatt volt olyan nehéz dolgunk Finnország ellen (hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott vb-selejtezőn Spanyolország nyelvrokonaink ellen - a szerk.)."

"Mindig is a brazil futball csodálója voltam - folytatta del Bosque. - Hazai pályán nagy esélyesek lesznek. Most még nem tudjuk felmérni valódi erejüket, mert nem selejteznek, csak barátságos meccseket játszanak."

"Argentínát is nagyra tartom, a spanyol foci sokat köszönhet az argentinnak, veleszületett nyerő mentalitás jellemzi az argentinokat, amely hiányzik az európai játékosokból."