Cselgáncs Eb

Az egyetlen magyar bírónak tetszenek a judo új szabályai

  • MTI

Elégedetten nyilatkozott a januárban bevezetett új szabályokról Fridrich Annamária, a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság egyetlen magyar bírója.

"Bár magam is sok panaszt hallok a versenyzőktől, szerintem egyértelműen egyszerűbb a helyzet, ugyanis a fogni és dobni akaró versenyzőt támogatjuk, azaz jobbá és aktívabbá váltak a meccsek" - mondta csütörtökön az MTI-nek a mérkőzésvezető, aki 1999-ben tette le a nemzetközi vizsgát, és mintegy 300 európai bíró közül került az Eb-n közreműködő, 20 fős elitbe.

A szabályváltozásokat tovább elemezve Fridrich Annamária - akinek ikertestvére, Katalin ugyancsak dzsúdóbíró - kifejtette: mivel a hosszabbításoknak immár nincs időhatára, megszűnt a bírói döntés, amivel ugyancsak a versenyzőket sarkallják az akciók indítására.

"Egy-egy versenynapon bennünket is pontoznak a zsűriasztalnál, és a legjobb bírók vehetnek részt a döntőkön, helyosztókon. Ma eddig nagyjából tíz mérkőzésem volt, és csak egy osztrák és egy bolgár dzsúdós meccse volt nehéz, a büntetések megítélése miatt" - árulta el a magyar Eb-döntnök, hozzátéve: ő maga is csak a délutáni program előtt tudja meg, hogy vezethet-e éremcsatát a Papp László Arénában.