Ligue 1 szubjektív

Ibrakadabra - a svéd óriás Papin és Skoblar nyomában

  • Horváth Gergely

A vasárnap esti, OGC Nice ellen szerzett tizenegyesgóljával Zlatan Ibrahimovic huszonhetedik alkalommal volt eredményes a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Ligue 1 jelenleg futó szezonjában. A Paris Saint-Germain svéd klasszisa ezzel egy 21 éves sorozatot tört meg, legutóbb ugyanis Jean-Pierre Papin jutott el huszonhét találatig még 1992-ben. Érdekesség, hogy az abszolút csúcsot egy ugyancsak szláv gyökerekkel rendelkező futballista, Josip Skoblar tartja, aki az 1970/71-es idényben 44-szer talált a hálóba az Olympique Marseille játékosaként. Öt forduló még hátra van a bajnokságból, Ibra pedig úgy érzi a kaput, mint migrénes a frontot. Határ a csillagos ég?

Ibrahimovic nehéz ember, de labdarúgói kvalitásai vitathatatlanok - Fotó: PSG.fr

Az első dupla
1. forduló: Paris Saint-Germain-Lorient 2-2 (0-2)

A svéd támadó első duplájára nem kellett sokat várni, Ibrahimovic ugyanis már a bajnokság első fordulójában letette névjegyét a Parc des Princes-ben. A Lorient egy félidő elteltével két góllal vezetett, Ibra azonban előbb gyönyörű átvételt követően bombázott a jobb alsó sarokba, majd higgadtan értékesítette a Blaise Matuidivel szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt. A vége döntetlen és ez még csak a kezdet volt.

A leggyorsabb gól
4. forduló: LOSC Lille-Paris Saint-Germain 1-2 (1-2)

27 másodperc. Ennyi időre volt szüksége Ibrahimovicnak, hogy bevegye a Lille hálóját. Noha a hazaiak rövid időn belül egyenlítettek, a 87-szeres válogatott zseni a 21. percben ismét túljárt az egykori párizsi kedvenc, Mikael Landreau eszén, így a PSG első bajnoki győzelmét a Grand Stade-ban aratta a szezonban.

Ibrahimovic tizenhét gólra van Josip Skoblar rekordjától - Fotó: PSG.fr

A leglátványosabb gól
8. forduló: Olympique Marseille-Paris Saint-Germain 2-2 (2-2)

A legszebb, leglátványosabb gól meghatározása szubjektív, de a Vélodrome-ban szerzett újabb dupla valóban parádésra sikeredett. A két találat közül nem is kívánunk választani, már csak azért sem, mert jelentőségét tekintve mindkettő kiemelkedő az ősi rivális Marseille otthonában. Ibrahimovic előbb egészen furcsa mozdulattal továbbította a kapuba Maxwell szögletét, majd a "világ végéről", 180 km/órás sebességgel, szabadrúgásból bombázott a hálóba. A svéd már ekkor kilenc gólnál járt...

Az első tripla
17. forduló: Valenciennes FC-Paris Saint-Germain 0-4 (0-1)

Adventre az első Ibra-tripla is megérkezett, a szenvedő alany az egykori Honvéd-játékos, Benjamin csapata, a Valenciennes volt. Ibrahimovic elsőként Ezequiel Lavezzi lapos lövését kotorta a kapuba, másodszor a kapusról kipattanó labdát juttatta a hálóba, végezetül pedig az önzetlen Jérémy Ménez passzát váltotta gólra. Helyzetkihasználásból csillagos ötös.

Észak-Franciaország kedves helyszín Ibrahimovic számára, a lille-i dupla után Valenciennes triplázott - Fotó: PSG.fr

A legutóbbi gól
33. forduló: Paris Saint-Germain-Nice 3-0 (1-0)

Így érkeztünk meg az elmúlt vasárnaphoz, amikor Ibrahimovic idénybeli negyedik tizenegyesgóljával megduplázta a párizsiak előnyét a Nice ellen. A holland, olasz és spanyol bajnok támadó a hajrában még egy gólpasszt is kiosztott Clément Chantome-nak, feltéve a koronát hétvégén nyújtott produkciójára.

Ligue 1 - 2012/2013
Zlatan Ibrahimovic idénye számokban - a 33. fordulóig
Pályára lépések száma kezdőként 28
Pályára lépések száma csereként 1
Játszott percek 2524
A csapat góljainak százaléka 45%
Játékidő/gól 93 perc/gól
Gólok száma 27
Gólok büntetőből 4
Gólpasszok száma 6