Divízió I-es jégkorong vb

Egy jó világbajnokságot láttunk - Szélig Viktor

  • MD

A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Japánt a budapesti divízió I/A világbajnokság utolsó játéknapján, ezzel pedig harmadik helyen zárt az együttes. Szélig Viktor, a nemzeti együttes csapatkapitánya utolsó mérkőzését játszotta válogatott színekben. Szélig pozitívnak értékelte a vb-t, és szerinte rengeteg tehetséges fiatal van, akikre a jövőben lehet építeni.

A magyar válogatott 1-0-ra megverte Japánt, de a mérkőzés kísértetiesen hasonlított az előző két derbire, ahol dominált a mezőnyjáték. A világbajnokság előtt többször is elhangzott, hogy itt már nincs könnyű mérkőzés, és Szélig szerint ez valóban így volt.

"Az elején is tudtuk, hogy itt nem lesz könnyű mérkőzés. Úgy gondolom, hogy ma több gólszerzési lehetőségünk volt, mint a japán csapatnak, de sajnos az utolsó két mérkőzésen a góllövés nem annyira ment. Míg Olaszország ellen egy lőtt góllal nem tudtunk meccset nyerni, addig ma hála Istennek sikerült, de nem túl gyakran van ez így a jégkorongban."

"Örülök neki, hogy 1-0-val nyertünk. Amikor 1-0-ra nyer egy csapat, az azt mutatja, hogy milyen hősiesen tud védekezni, és a kapusai milyen jól tudnak játszani. Igazi csapatmunka volt, erről szólt ez a vb. Nagyon jól össze voltunk rakva. Sajnálom azt a koreai kisiklást, de attól függetlenül úgy gondolom, hogy becsülettel játszottunk a maradék négy mérkőzésen, és egy jó világbajnokságot láttunk. Ha megnézzük, tavaly és idén is harmadik helyen végeztünk, de azért az idei a 10 szerzett ponttal szebben mutat, mint a tavalyi."

Szélig így 1-0-s győzelemmel búcsúzik a válogatottól, hazai közönség előtt. Sok profi játékosnak ez nem adatik meg, és a csapatkapitány sem gondolt bele ebbe a kérdés előtt.

A győzelem után már fényesen csillogott az a bronzérem is Széligék számára

"Nem gondoltam bele, hogy hazai pálya, győzelem, de most hogy mondod, ez tényleg jól hangzik, és jól is sült el a dolog. Örülök neki, nincsen hiányérzetem. Személy szerint válogatott szinten én előrelépni már nem tudok. Hála Istennek játszhattam a szapporói csapatban fantasztikus játékosokkal. Most is nagyon jók a srácok, de az egy különleges élmény volt, már csak az eredmény miatt is. Nagyon sok szép dolgot átéltem, és úgy gondolom, hogy most itt a vége."

Szélig a Brianconban fogja folytatni a pályafutását, de nincs kizárva, hogy a későbbiekben visszatérjen valamilyen új szerepkörben a válogatotthoz.

"Sosem lehet tudni. Játszani még szeretnék, klubszinten mindenképp szeretném folytatni a karrierem, de ez a válogatott dolog már időben sem fér bele. Már most is nehezen lehetett megoldani, hogy itt is legyek, meg ott is legyek rendesen (Brianconban - a szerk.). Meglátjuk, hogyha lesz rá lehetőség a későbbiekben, szeretnék a jégkorongsportban maradni, hiszen annyi mindent kaptam ettől a csodálatos játéktól."

A válogatott jövője sem forog veszélyben a veterán védő szerint.

"Van nagyon sok tehetséges, fiatal srác, akiknek majd ha lesz megfelelő rutinja, akkor nagyon remélem, hogy feljebb is jutnak majd, mint az én generációm. Én nagyon fogok nekik szurkolni, és figyelemmel követem a pályafutásukat."

Ami a csapatkapitányi poszt megüresedését illeti, meglátása szerint rengetegen átvehetik tőle a C betűt.

"Van egy jó pár vezető a csapatban. Ezt a csapatkapitányi dolgot mindig úgy fogtam fel, hogy ez nem egy ember feladata, akin C betű van, és aki egyedül óbégat, a többiek pedig vagy követik vagy nem, hanem ez egy csoport. Ez általában egy rutinosabb csoport, és ebből a magból még vannak itt jó páran. Ladányi Balázs, Tokaji Viktor, Vas Márton és még sorolhatnám. Ez egy olyan jó brigád, ahol többen is viselhetnék a C-betűt."