Divízió I-es jégkorong vb

A nagyvilágban sem maradt visszhang nélkül Tokajiék diadala

  • MTI

A magyar jégkorong-válogatott története során először nyert a kazah csapat ellen: a budapesti divízió I/A világbajnokság szerdai játéknapján Szuper Levente 39 védésével 2-1-re győzött a házigazda.

A magyar válogatott ezt megelőzően ötször találkozott a tavaly még a világ legjobbjai között szerepelt kazah csapattal, de szerda estig mindig kikapott tőle. Most megtört a jég, és még a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának nyitóanyaga is azzal a címmel kezdődik, hogy "Magyarország írja a történelmet".

Csütörtökön szünnap lesz, a csapat a megszokott esti időpont helyett 13 órakor edz majd. Pénteken pedig következhet az eddig százszázalékos olasz gárda. Amennyiben a magyarok alapjátékidőben, azaz három pontot érően nyernek, akkor a 2008-as "szapporói csodához" hasonlóan feljutnak a világ legjobb 16 csapatát tömörítő elitbe, amelynek jövőre Minszkben lesz a világbajnoksága. Ha a házigazda hosszabbításban győz - ezért két pont jár -, akkor (feltételezve, hogy a kazahok legyőzik Dél-Korea csapatát) az utolsó, szombati forduló dönt a két feljutóról.

Pénteki magyar vereség esetén az olaszok a záró kör eredményeitől független feljutnak, míg Ladányiék a feljutást veszélybe sodró helyzetbe kerülnek.

Az olaszokkal eddig 31-szer találkoztak a magyarok, 9-szer nyertek, 15-ször kikaptak, 7-szer döntetlen született, a 100 lőtt gól mellett 135 kapott áll a statisztikában. A legutóbbi két összecsapást az olaszok nyerték hosszabbításban. Különösen az előbbi volt fájó, mert 2011. április 23-án, az ugyancsak a Papp László Arénában rendezett divízió I-es torna "döntőjében" történt, így a vendégek jutottak fel a legjobbak közé.

Három fordulót követően a pontlistán Vas Márton a második (1 gól, 4 gólpassz), Sikorcin Ladislav pedig az ötödik (2+2). Előbbi a gólpasszt adók között éllovas, utóbbi pedig a góllövőlistán holtversenyben negyedik, míg korongelhozatalban ötödik. A kiállításpercekben Benk András vezet (8 perc).

A közel egy év kihagyás után ismét parádézó Szuper Levente két mérkőzése alatt 60 lövésből 57-et védett - szerdán 40-ből 39-et -, ez 95 százalékos teljesítmény, amivel a harmadik a kapusok rangsorában.

Az állás a 4. forduló előtt:
1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 7, 3. Kazahsztán 6, 4. Japán 3, 5. Koreai Köztársaság 2, 6. Nagy-Britannia 0
Az első két helyezett feljut a világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba.
A további program:
péntek, 4. forduló:
Kazahsztán-Koreai Köztársaság 12.30
Japán - Nagy-Britannia 16.00
Olaszország-Magyarország 19.30 - élőben a hatharom.com-on
szombat, 5. forduló:
Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság 12.30
Olaszország-Kazahsztán 16.00
Magyarország-Japán 19.30 - élőben a hatharom.com-on