Vélemény

Tom Cruise nyomában a csapat és a szurkolók

  • Vásárhelyi Tamás

Nehéz, már-már lehetetlen küldetés vár a magyar jégkorong válogatottra ma este - de a szurkolók sincsenek könnyű helyzetben.

Mission impossibe - a lehetetlen küldetés. A Tom Cruise főszereplésével forgatott akciófilm-tetralógia jutott az eszembe, amikor ránéztem a budapesti divízió I-es jégkorong világbajnokság szerdai programjára. Abban ugyanis 19.30-tól egy Kazahsztán - Magyarország találkozó szerepel, ami cseppet sem tölthet el bennünket túlzott bizakodással. Amíg a hétfői játéknap előtt, a britek bravúros legyőzése után a szurkolók többsége rendre felfelé (a vágyott A-csoport felé) kacsintgatott, addig a Dél-Korea elleni sokkoló hétfői vereség (4-5) után bizony még a kiesés szó is gyakrabban megjelent a hoki-rajongók közötti párbeszédekben.

Ha már a szurkolók szóba kerültek, akkor szögezzük le gyorsan, hogy nem csak a játékosoknak, de nekik is nagy próba lesz az eddig veretlen, ex-A-csoportos kazahok elleni csata. A vb eddigi napjai és az elmúlt évek sikerei után ugyanis úton-útfélen a "világ legjobb hokiközönségeként" emlegették a magyar hoki-tábort. Persze könnyű akkor lelkesedni, amikor fut a szekér és amikor szárnyal a csapat, sokkal nehezebb, ha akadozik a gépezet. A magyar hokibarátok persze már eddig is bizonyították fanatizmusukat és mindent elsöprő lelkesedésüket, hiszen a tavaly ősszel Hollandia ellen elbukott hazai olimpiai selejtezőt is "elfelejtették" már és mindkét eddigi  meccsünkön parádés hangulatot biztosítottak Sofronéknak a Papp László Sportarénában. Legyen ez most is így !

Még akkor is, ha minden korábbinál nehezebb feladat vár a mieinkre, hiszen az ellenfél az a kazah válogatott lesz, amelyben hemzsegnek a KHL-es klasszisok és amely ellen eddigi öt próbálkozásunk alkalmával egyszer sem sikerült pontot szerezni. Vélhetően kevesen lesznek olyanok az Arénában vagy akár a tévénézők között, akik szerint reálisan nyerhető ez a találkozó. Tán sokan osztják azt a vélekedést is, hogy a pénteki olaszok elleni meccsre (ami talán nyerhetőbbnek tűnik - bár nem a Dél-Korea elleni játékkal...) gondolva fel kellene adni a kazah meccset. Mindezt azonban MOST nem teheti meg Rich Chernomaz együttese. Hiszen félgőzzel játszva tényleg nincs esélye a csapatnak a pontszerzésre. Csak akkor, ha megy előre, töretlen lelkesedéssel és lendülettel. Ahogy tette azt Dél-Korea ellenünk az utolsó harmadban. Mert ők bizony megmutatták, hogy ha nagyon akarunk valamit, akkor nincs lehetetlen küldetés. Ráadásul még Tom Cruise sem kell feltétlenül hozzá, nyolcezer magyar szurkoló tombolása viszont sokat segíthet!