Divízió I-es jégkorong vb

Mi lenne, ha a csúcsfavorit ellen javítanánk a hoki vb-n?

  • Szabó Tamás

A magyar válogatott szerdán Kazahsztán ellen folytatja a divízió I-es jégkorong világbajnokságon.

Kazah

Mi lenne, ha a csúcsfavorit ellen javítanánk ki a hétfői arcpirító vereséget? A magyar válogatott a vb harmadik napján Kazahsztánnal ütközik meg, vagyis a torna első számú esélyesének adhatja vissza a Koreától kapott pofont. Rég láttuk őket, legutóbb tíz éve, a szintén budapesti divízió I-es világbajnokságon találkoztunk az ex-szovjet nemzettel. Akkor nem sok időt pazaroltak ránk, már az első harmadban elintéztek minket és végül 4-1-re nyertek. A 2003-as feljutás után három évet az elitben töltöttek, majd ismét alászálltak a divízió I-be. 2007-ben és 2008-ban nem sikerült visszajutniuk, aztán 2009 óta csiki-csukiznak, feljutnak és kiesnek. Tavaly éppen kihullottak, idén pedig alighanem ismét felmennek.

Már csak azért is, mert ez a válogatott tényleg felfelé lóg ki a divízió I-ből. Ehhez a mezőnyhöz mérve bivalyerős társaság. Elég ha csak annyit mondunk, hogy Kazahsztán egy klubot ad az orosz elitligának, a KHL-nek. Ráadásul a Barisz Asztana nem egy "futottak még" kategóriás pofozógép, idén például a főcsoport negyeddöntőjéig jutott - Budapesten 15 játékost köszönthetünk az együttesből. A szovjetektől való 1992-es elszakadás után a tengerentúli profiliga, az NHL is merített az országból, az utóbbi 20 év során összesen 27 kazah játékos kelt el az amatőr játékosbörzén, vagyis az évente megrendezett drafton - igaz, komoly klasszissá senki sem nőtte ki magát. Mármint NHL-szinten.

Mert egyébként kiváló hokisok. A válogatott stílusa az észak-amerikaira hajaz, kemény és nagydarab legények, akik az átlagosnál technikásabbak. Jól kezelik a korongot és kihasználják fizikai adottságukat. A japánok és a britek ellen már Budapesten is bemutatták.

A magyar csapat az elmúlt 10-12 évben néhány alkalommal meglepte a hokivilágot. Ha szerdán pontot vagy pontokat lopna a kazahoktól, akkor egyrészt története során először nem kapna ki 60 perc alatt, másrészt pedig olyan eredményt érne el, amit ismét kitehetne az ablakba.

A Magyarország-Kazahsztán mérkőzésről szerdán, 19:30-tól a hatharom.com élő, szöveges tudósításban beszámol!

Az örökmérleg
Kazahsztán: 5 mérkőzés, 5 kazah győzelem, 10-37