Olasz Kupa

A visszatérő Destro vezérletével jutott a Roma a kupadöntőbe

  • Szabó András

Három hónapos lábadozás után tért vissza Mattia Destro a Romába, s ha már pályára léphetett a fiatal támadó, duplájával nemes bosszút állt az őt elengedő Internazionalén az Olasz Kupa elődöntőjében. A gólzáporos mérkőzésen 3-2-re nyertek a fővárosiak, akik így 5-3-as összesítéssel jutottak a május 26-i döntőbe. A Farkasok a fináléban a Lazióval mérkőznek majd meg.

Hatalmas gondokkal kellett szembenéznie Andrea Stramacchioninak sérültfronton. A fiatal trénernek csaknem valamennyi támadója a maródilistán volt, így a klasszikus csatárai közül csak Rocchit vethette be; ráadásul a középpályásai közül nem volt bevethető Gargano, Sztankovics, Obi, Pereira és Guarín sem. Utóbbiakhoz csatlakozott a bemelegítés során Esteban Cambiasso is, ezért az utolsó utáni pillanatban az eredetileg a cserék közé nevezett Jonathan került be a helyére a kezdőbe.

A brazil pedig igyekezett megszolgálni a bizalmat: a 21. percben villámgyorsan futott fel a jobb partvonal mellett, megjátszotta előbb Álvarezt, majd Rocchit is, s végül a sarokkal, egyérintőből visszakapott labdát a hosszú sarokba vágta. Lenyűgöző, hipnotizáló csapatgól volt! 1-0!

Az eddig továbbjutásra álló, a labdát is többet birtokló Roma erre igyekezett visszavágni, pláne, hogy a római 2-1 után már idegenben szerzett góllal az Inter állt továbbjutásra. Előbb Marquinhos megpattanó bombája ment alig mellé, majd Destro bikázásnál kellett védenie Handanovicnak.

A szlovén ahogy idén már oly' sokszor, akkor is magabiztos volt, amikor csapattársai nem tudtak koncentrálni. Az első félidő utolsó pillanataiban például De Rossi passzánál mindenki elfelejtkezett Florenziről - a portást kivéve: az Udinesétől igazolt kapus pedig hatalmasat nyújtózkodott, s elképesztően nagy bravúrral kiütötte a középpályás hat méteres, mindenki által már a kapuban látott löketét.

A szünetben rendet rakott a fejekben Aurelio Andreazzoli, s a Roma megint úgy kezdett játszani, ahogy a gól előtt. Nem kellett sok helyzet ezért az egyenlítéshez: az 55. percben Lamela nagyszerűen játszotta be az Inter-védők mögé a labdát, a három hónapos sérülés után visszatérő Mattia Destro pedig méltón, Handanovicon átemelve bosszulta meg, hogy annak idején nem bíztak benne Massimo Morattiék. 1-1!

A bekapott gólra nem mondhatni, hogy meggyőzően reagált volna az Inter. Alig fertályórával később ugyanis a Florenzi helyett beálló Balzaretti már Destro második gólját készítette elő: a balhátvéd a leshatárról kiugorva tette a labdát a csatár elé, akinek azt csak az üres kapuba kellett továbbítania. 1-2!

A következő támadásból a leeresztő milánóiak megkapták a kegyelemdöfést is. Az egyébként nem sokat támadó Toroszidisz már-már Cafúhoz hasonlóan lépett ki a hazai védők között, s jobblábas bombája Handanovic kezét is érintve pókhálózta ki a hazai kapu jobb felső sarkát. 1-3!

Ugyan a három (és fél) gólos összetettbeli hátrányt semmi esélye nem volt lebírnia az Internek, Álvarez surranó lövése egy fokkal kibírhatóbbá tette a végeredményt. Így is 5-3-as összesítéssel, abszolút megérdemelten nyerte a Roma az elődöntőt, s bejutott a május 26-i döntőbe, ahol fővárosi derbit rendeznek majd.

Olasz Kupa
Elődöntő, visszavágó
Internazionale - Roma 2-3 (1-0)
Gól: Jonathan (21.), Álvarez (80.), illetve Destro (55., 69.), Toroszidisz (74.)