Divízió I-es jégkorong vb

Az óvatos elvárások vb-je

  • MD

Vasárnap este 19:30-kor a magyar jégkorong-válogatott is elkezdi a világbajnokság küzdelmeit Budapesten. A szurkolók természetesen fogadkoznak, azonban a játékosok és a szakmai stáb részéről a visszafogottság és az óvatosság a jellemző, és talán pont ez lesz a kulcs a nagy sikerben.

A tavalyi év sok szempontból nem sikerült olyan szépre a magyar jégkorong-válogatott berkeiben, mint ahogyan azt a szurkolók vagy a játékosok szerették volna. A világbajnokságon harmadik helyen zárt a csapat, amit előzetesen mindenki aláírt volna, de az utolsó, britek elleni mérkőzés mai napig keserű szájízt hagy bennünk.

Aztán ősszel a hazai rendezésű olimpiai előselejtező tornán sem tudta hozni a "kötelezőt" a válogatott, és szintén az utolsó mérkőzésen okozott csalódást a kilátogató szurkolók számára a Hollandia elleni vereséggel. Sokan megkondították ezt követően a vészharangot: fiatalítani, újítani kell!

Januárban kinevezték Rich Chernomazt szövetségi kapitánynak, és a kanadai szakember mintha csak intett volna a varázspálcájával, gyökeres változásokat hozott a válogatott életébe. Először is érkeztek a fiatalok, akikhez bátran mert nyúlni az új vezetőedző. Másodszor, már senkinek nem volt bérelt helye a válogatottban, a pozícióért keményen meg kellett küzdenie. Harmadszor, sikerült felfejleszteni azt a területet, amire már a februári sajtótájékoztatón is felhívta Chernomaz a figyelmet: a speciális egységek, azon belül is az emberelőny feljavítása. Negyedszer, az észak-amerikai "soha fel nem adjuk" mentalitást, ha nem is teljesen, de szintén sikerült átadni a játékosoknak. Ötödször pedig, a játékosok falják és tisztelik az új mester minden szavát, döntését.

A magyar válogatottal szembeni elvárások mérséklődtek, és talán pont a kisebb nyomás lesz a kulcs az áttöréshez

Chernomazzal eddig öt mérkőzést játszott a válogatott, és mindet sikerrel vette. Ez már önmagában remek, de igazából a mutatott játék és a hozzáállás az, amiben tényleg óriásit fejlődött a csapat a tavalyi évhez képest. A játékosok minden egyes korongért megküzdenek, és csapatként működnek a pályán - ami különösképpen fontos a speciális egységeknél. A válogatott kettős emberhátrányt is ki tudott védekezni a japánok elleni keddi felkészülési mérkőzésen, és természetesen a világbajnokságon már más fokozaton fognak játszani az ellenfelek, de ez akkor is önbizalmat ad a csapattagoknak.

Az észak-amerikai mentalitás, a "one game at a time", azaz mindig csak a következő meccsre való koncentrálás is egy olyan attitűd, amivel csak nyerni tudunk. Nem foglalkoznak a kazahok vagy az olaszok elleni, előzetesen sorsdöntőnek ígérkező összecsapásokkal a mieink, hiszen először a briteket kell verni ahhoz, hogy valóban sorsdöntő legyen az a két meccs. Ha már a játékosok ekképpen állnak hozzá a tornához, akkor nekünk, újságíróknak is kötelességünk így viszonyulni a mérkőzésekhez. És a szurkolóknak is!

A Magyar Jégkorong Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján szinte mindenki azt emelte ki, a legfontosabb, hogy látszódjon a csapaton, hogy képes lenne akár meghalni is a jégen. A felkészülési meccsek alapján ezzel nem lesz gond, és ha ez nem is párosulna eredménnyel majd, akkor sem érheti panasz a ház elejét. Tisztában vannak a játékosok is azzal, hogy nincs világverő keretünk, és papíron ismét a harmadik hely dukál, hazai pálya ide vagy oda. Azonban a szeretetet nem csak eredményekkel lehet kivívni.

Mi itt a hatharom.com-nál is abban bízunk, hogy akármilyen eredményeket produkáljon a nemzeti együttes, a szerethetőség végig ott legyen a játékban az egész torna során. Akár 7-0-ra, akár 3-2-re nyerünk, akár 1-4-re kapjunk ki, akkor is zengjen a "Szép volt fiúk!" a teltházas lelátóról.

De mielőtt nagyon elébe szaladnánk a dolgoknak, a játékosoknak, a szurkolóknak és nekünk is a mai, britek elleni nyitómeccsre kell koncentrálni.

A találkozót a hatharom.com-on élő, szöveges tudósításban közvetítjük 19:30-tól!