Premier League

Az Arsenal élt a lehetőséggel, a Liverpoolt megátkozták Readingben

Az Arsenal hátrányból fordítva legyőzte a Norwich City csapatát az angol labdarúgó-bajnokság 33. fordulójában. A Liverpoolnak rengeteg helyzete volt a Reading ellen, de egyiket sem tudta gólra váltani, az Everton a QPR ellen menetelt tovább.

Arsenal-Norwich

Az utóbbi hetekben remeklő Arsenal nagy lehetőséget kapott ahhoz, hogy a dobogóra kerüljön - a Chelsea és a Tottenham nem játszik az FA-kupa miatt -, ehhez le kellett győznie az öt forduló óta nyeretlen, és a legutóbbi 15 bajnokiján mindössze egyszer diadalmaskodó Norwich Cityt. Az Ágyúsokhoz visszatért Jack Wilshere, a sérüléséből szintén felépült Theo Walcott a kispadon kezdett.

A Kanárik az első perctől beszorultak kapujuk elé, de jól zárt a védelmük, és a hazaiak beadásai nem voltak pontosak. A 19. percben például Wilshere emelt be a védők mögé, Ramsey nem érte el a labdát. A 23. percben Sagna jobb oldali beívelését Giroud a felső lécre bólintotta. A 27. percben Gervinho cselezgetett a bal oldalon, de lelopták lábáról a labdát. Két perc múlva az elefántcsontparti támadó elvitte a kapus mellett a labdát, de hosszan szöktette magát és jobbról, az alapvonaltól elgurított keresztben a kapu előtt. A 31. percben Giroud pörgetett a kapusba, a 40. percben Cazorla távoli lövése nem okozott gondot Bunnak. A hosszabbításban Giroud fejesét Whittaker vágta ki. Az első félidőben meddő volt az Arsenal fölénye.

Az 54. percben nagy volt a tűzijáték Mark Bunn kapuja előtt, de a védelem mindent blokkolt. Ráfázott a kihagyott helyzetekre Arsene Wenger együttese, a rengeteg Arsenal-támadást megakasztó Michael Turner Snodgrass jobb oldali szabadrúgása után teljesen tisztán, nyolc méterről a jobb alsóba fejelt (0-1). Érkezett a pályára Walcott és Podolski, a két cserejátékos majdnem összehozta az egyenlítést, de a német lesen tartózkodott. A 70. percben Podolski ziccerbe kerülhetett volna, de nem tudta lekezelni a labdát. A 78. percben balról, hat méterről a kapufát találta el. Wenger kockáztatott, Sagnát Oxlade-Chamberlain váltotta. A 83. percben Kamara mezénél fogva lerántotta Giroud-t, Michael Jones némi tanakodás után partjelzője beintésére megadta a büntetőt, Arteta pedig belőtte (1-1). A 88. percben aztán a vezetést is megszerezte az Arsenal, Oxlade-Chamberlain balról begurított, Giroud pedig pár lépésről a hálóba passzolt (2-1). A ráadásban Podolski a 16-os vonaláról tekert a bal alsóba, amúgy leshelyzet előzte meg a gólt (3-1). Chris Hughton csapata ráijesztett az Ágyúsokra, akik azonban kiváló hajrával otthon tartották a három pontot, és felléptek a harmadik helyre.

Reading-Liverpool

A múlt hétvégén a West Hamet legyűrni képtelen Vörösök a sereghajtó Readinghez látogattak, a mérkőzés előtt megemlékeztek a 24 éve, 1989. április 15-én történt Hillsborough-tragédiáról. A 14. percben a gólkirály-jelölt Luis Suárez 11 méterről, jobbról átemelte a kapust, ám Chris Gunter visszaért és a gólvonal előtt tisztázott. A 21. percben Coutinho megpattanó lövését Alex McCarthy kiütötte szögletre, a sarokrúgás után Carragher fejelt fölé. Az idény végén visszavonuló bekk egyébként a 2006-2007-es szezonban szerzett utoljára gólt. A vendégek voltak fölényben, aztán a félidő második felében kezdtek kiszabadulni a szorításból a hazaiak, a 30. percben Morrison szöglet utáni fejesét húzta le a spanyol kapus. A 34. percben Suárez 14 méterről tüzelt, a kapus védett, Gerrard ismétlésébe Mariappa lépett bele. A 39. percben Sturridge passzát Coutinho jobbról a lelátóra küldte. Az utolsó percben Henderson kapáslövését blokkolták, a szögletet követően Sturridge pár méterről a kapusba lőtt, az újabb korner után Agger csúsztatott a jobb alsó mellé.

A második félidő elején Coutinho sarkazott a kapuba, de lesről. Az 52. percben Suárez távoli lövése méterekkel elkerülte a jobb sarkot. A 65. percben Sturridge gurított vissza balról Coutinhónak, aki a hosszú alsó mellé durrantott. Egy perc múlva kontrázott a Reading, bal oldali beadásból Hunt hat méterről lőtt, Reina lábbal hatalmasat védett. Az idő szorította a 'Poolt, és csak a kapusán múlt, hogy nem került bajba: a 76. percben McAnuff 12 méteres, Johnsonon felpattanó lövését Reina tenyerelte ki a léc alól. A 78. percben Suárez bal oldali szabadrúgása suhant el a bal alsó mellett. A 82. percben Suárez 16-ról gurított McCarthy kezei közé. Downing az oldalhálót találta el, Gerrard bombáját pedig McCarthy bravúrral védte, ahogyan Suárez 12 méteres löketét is. A 90. percben Sturridge 11 méterről lőtt fölé, a hosszabbításban Suárez és Gerrard próbálkozott, McCarthy ezt is hárította. A Reading kapusa mindent kivédett, a Liverpool mindent kihagyott, igazságos döntetlen született.

A többi mérkőzésen

A nemzetközi porondra igyekvő Everton 2-0-ra legyőzte a kiesőjelölt Queens Parkot, az újonc Southampton zsinórban három siker után ikszelt a West Hammel, ahogyan az Aston Villa is döntetlent játszott a Fulhammel.

Premier League, 33. forduló:
Arsenal-Norwich City 3-1 (0-0)
gólszerző: Arteta (85. - 11-esből), Bassong (88. - öngól), Podolski (90+2.), ill. Turner (56.)
 
Aston Villa-Fulham 1-1 (0-0)
gólszerző: N'Zogbia (55.), ill. Delph (66. - öngól)
 
Everton-Queens Park Rangers 2-0 (1-0)
gólszerző: Gibson (40.), Anichebe (56.)
 
Reading-FC Liverpool 0-0
 
Southampton-West Ham United 1-1 (0-0)
gólszerző: G. Ramírez (59.), ill. Carroll (66.)
 
Vasárnap:
Newcastle United-Sunderland 13.00
Stoke City-Manchester United 15.05