La Liga

Háromgólos hátrányból egyenlített a Betis a sevillai derbin

  • Szabó András

Elképesztő szurkolás közepette játszották le a legnagyobb érzelmeket kiváltó spanyol derbit. A játék pedig nem keltett csalódást: három Sevilla-találatra ugyanennyivel válaszolt a Betis, s az utolsó előtti percben született Nosa-fejessel megmentette az egyik pontot.

A legnagyobb spanyol városi derbi ezúttal is hozta a szokásos kártyacsatát: del Cerro játékvezető egy piros és hét sárga lapot osztott ki a sevillai szurkolók hihetetlen érzelmeket kiváltó szurkolásától megvaduló játékosoknak. A hatalmas hangorkánon kívül az őszi mészárlás emléke miatt is vendetta-hangulatban voltak a pályaválasztó Betis játékosai, s egyből beszorították a Sevillát. Alig hét percet kellett várni rá, hogy ez megbosszulja magát: egy blokkolt Betis-szabadrúgás után indultak a vendégek, s Reyes okosan adta le a labdát a baloldalon lendületből érkező Rakiticnek – a horvát pedig lehetetlen szögből a beadásra számító Adrián mellett a kapuba gurított. 0-1!

A 13. perc újabb Sevilla-helyzetet hozott: Navas ment el a jobbszélen, beadása elszállt a Betis-védők feje felett, egyenesen Negredo lábára. A válogatott csatár egyből, kapásból elvállalta, Adrián viszont hatalmasat védve a kapufára ütötte a lasztit. Öt minutummal később erősen vitatható góllal növelték előnyüket a piros-fehérek. Rakitic ugratta volna ki a hatalmas lesen lévő Negredót, aki elöl Chica spiccelte el a labdát. Hatalmas pechjére azonban az csak a horvátig jutott, ő pedig köszönte szépen az ajándékot, s a rövid sarokba lőtt. 0-2!

Az első félidő elég könnyen kiismerhető szisztéma alapján folytatódott: újabb Sevilla-kontra, újabb Sevilla-gól. Fél óra elteltével Reyes gurította be a baloldalról a védelem mögé a labdát, amelyet a hazai védők nem, csak Negredo érhetett el; a válogatott csatár pedig a hosszúnál érkezve a kapuba bombázott. 0-3!

Már három góllal vezetett Unai Emery csapata, mire a hazaiak először fenyegették komolyabban Beto kapuját. A válogatott, már a Manchester Cityvel is szóba hozott Benat 35-ről próbálkozott, s teli rüszttel megrúgott szabadrúgása alig ment a jobb felső sarok mellé. A következő helyzetből pedig már szépítettek is a zöld-fehérek: Medel saját térfeléről próbált indítani, de pechjére nem valamelyik csapattársának passzolt, hanem Pabónt találta telibe. A kolumbiai pedig gyönyörűen ismerte fel a lehetőséget, s a kifutó Beto felett a kapuba emelt. 1-3!

A második félidő egy cseppet sem alakult azonban Emeryék szája íze szerint. Az 53. percben Fazio egy elképesztően buta szabálytalansága miatt (az argentin úgy lökte fel a tizenhatoson belül Rubén Castrót, hogy a labdát még be sem adta a balszélről Molina) szépítési lehetőséghez jutott a Betis, a jogos büntetőt a sértett higgadtan a bal alsó sarokba vágta. 2-3!

Szinte a következő támadásból bekövetkezett az, amire a robbanásveszélyes hangulat miatt amúgy is lehetett számítani: egy Betis-támadásnál Molina és Medel csatázott a labdáért, amit a hazai játékos szerzett meg. Az örökké ideges chilei viszont igencsak megharagudott ezért a közbeavatkozó Canasra, s visszakézből szájba csapta. Kiállítás!

Az emberhátrányban még jobban beszorult saját térfelére a csalódást keltő bajnoki szereplése miatt szomorú szurkolóit a derbiken nyújtott teljesítményével vigasztaló Sevilla. Fazióék pedig bár mindent megtettek, hogy kihúzzák a végső sípszóig, de tíz emberrel csak halasztani tudták az egyenlítő gól bekapását, elkerülni nem. A 89. percben egy jobb oldali szögletnél remekül játszotta tisztára a labdát Benat és Pabón; az első gólt szerző kolumbiai pedig remekül ívelt a csereként beálló Nosa fejére, aki hat méterről izomból a kapuba fejelt! 3-3!

A reménytelen helyzetből visszakapaszkodó Betis úgy örülhetett a döntetlennek, mintha a bajnokságot nyerték volna meg. Az amúgy kiváló munkát végző Pepe Melnek ugyanis aligha bocsátották volna meg a szurkolók, hogy egy szezonon belül két KO-vereséget szenvednek a legnagyobb riválistól. Az egy ponttal viszont a hatodik helyre, közvetlenül a Valencia mögé jöttek előre a zöld-fehérek; a Sevilla maradt a tizedik.

Primera División
31. forduló
Real Betis - Sevilla 3-3 (1-3)
 
Gól: Pabon (43.), R. Castro (54.-büntetőből), Nosa (89.), illetve Rakitic (7., 18.), Negredo (33.)
Kiállítva: Medel (56.-Sevilla)