Európa Liga

Nincs meglepetés, a Benfica és a Fener az elődöntős

A Lazio és a Newcastle United sem tudta hazai pályán megfordítani a Fenerbahce illetve a Benfica elleni párharcot az Európa Liga negyeddöntőjében. A rómaiak zárt kapus meccsen 1-1-es döntetlent értek el a törökök ellen, az angolok szintén 1-1-et játszottak a portugálokkal, a Fenerbahce és a Benfica jutott a legjobb négy közé.

Newcastle-Benfica

A Sasok 3-1-es hazai győzelmük tudatában készülhettek az angliai túrára, emellett kedvező előjelben is bízhattak, legutóbb októberben, a Szpartak Moszkva otthonában kaptak ki tétmeccsen - a BL-ben -, a Portugál Ligakupában büntetőkkel maradtak alul a Bragával szemben. A Szarkáknak idegenben lőtt góljuk adhatott némi reményt.

A 3. percben Lima közeli sarkazása után Krulnek keltett nagyot védenie, nem sokkal később egy bal oldali beadást tenyerelt ki a léc alól a holland kapus. Nagy nyomást helyezett a hazaiakra a Benfica, a túloldalon Papiss Demba Cissé kerülhetett volna helyzetbe, de nem tudta lekezelni a labdát. A 28. percben Krul rosszul jött ki kapujából, Gaitán vette célba az üres kaput, Massadio Haidara a gólvonalról tisztázott. A 36. percben John jobb oldali beadását Salvia fejelte mellé, két perccel később  Pérez bombázott rá egy lecsorgót labdát, Krul hárított. A félidő végén Bigirimana lövése csemege volt Arturnak, majd Cissé talált a hálóba, de lesről. A játékrész hajrája az angoloké volt, de nem tudták gólra váltani.

A második félidőre Bigirimana helyett Shola Ameobi érkezett, de a Benficának voltak helyzetei, az 55. percben Lima tekert a jobb felső fölé, szűk tíz perc múlva Gaitán csavart a jobb sarok mellé. A 66. percben újabb érvénytelen gólt rúgott a Newcastle, Cissé ismét lesről perdített a hálóba. A 71. percben a szenegáli csak begyötört egy "rendes" gólt: Ameobi balról be tudott ívelni sorozatos védelmi hibák után, Cissé pár lépésről bólintott a hálóba (1-0). Beszorult a portugál gárda, a 79. percben Cabayé távolról suhintott a kapu mellé. A hazaiaknak kockáztatniuk kellett, és a ráadásban Salvio egyenlített, hét méterről lőtt a kapuba (1-1). Ezzel eldőlt, a Newcastle nagyon későn kezdett el rohamozni, a Benfica 4-2-es összesítéssel jutott az elődöntőbe.

Lazio-Fener

A sorozatos szurkolói rendbontások miatt zárt kapus mérkőzést rendeztek a római Olimpicóban. A hazaiak némi fölényben futballoztak, de csak a második félidőben tudták megszerezni a vezetést: Candevra jobb oldali beadását Lulics a kapuba fejelte (1-0). A 73. percben egalizált a Fenerbahce, Webó passzolt Erkinhez, aki balról, kilenc méterről a rövid sarokba tüzelt (1-1). Innentől nem sok esélye volt az olaszoknak, döntetlennel búcsúztak a sorozattól.

A Basel-Tottenham Hotspur (2-2) mérkőzésen hosszabbítás dönt a továbbjutásról.

Európa Liga, negyeddöntő, visszavágók:
Lazio (olasz)-Fenerbahce (török) 1-1 (0-0) - zárt kapus
Gólszerző: Lulics (60.), ill. Erkin (73.)
Továbbjutott: a Fenerbahce, 3-1-es összesítéssel.
 
Newcastle United (angol)-Benfica (portugál) 1-1 (0-0)
Gólszerző: Cissé (71.), ill. Salvio (90+2.)
Továbbjutott: a Benfica, 4-2-es összesítéssel.
 
Később:
Basel (svájci)-Tottenham Hotspur (angol) 21.05 (2-2) - hosszabbítás
 
Korábban:
Rubin Kazany (orosz)-Chelsea (angol) 3-2 (0-1)
Gólszerző: Marcano (51.), Gökdeniz (62.), Natko (75.) illetve Torres (5.), Moses (55.)
Továbbjutott: a Chelsea 5-4-es összesítéssel.
 
Az elődöntők sorsolását pénteken tartják Nyonban.