Sportpolitika

A fenyegető szomszéd miatt az élsportolók is "szívhatnak" Dél-Koreában

  • VNA

Dél-Korea szigorítani szeretné a fiatalok hadkötelezettségét, a sikeres sportolók korábbi előjogait is megnyirbálná az ország vezetése.

A fenyegető észak-koreai katonai szervezkedések és atomfenyegetéseknek köszönhetően komoly szigorításokat terveznek a katonai szolgálatot tekintve Dél-Koreában. Ennek kapcsán a Koreai Olimpiai Bizottság is aggodalmát fejezte ki, hiszen az ország legjobbjainak, nemzetközi szinten is sikeres sportolóinak korábbi kedvezménye vagy adott esetben felmentésük is veszélybe kerülhet ezáltal. A dél-koreai kormányzat ugyanis jelentősen meg akarja nyirbálni azok körét, akik részben vagy egészben kivonhatják magukat a két éves kötelező jellegű katonai szolgálat alól.

A jelenlegi szabályozások szerint azon férfi sportolók, akik az Ázsia Játékokon aranyérmesek lettek, vagy akár téli, akár pedig a nyári olimpián érmet szereztek, felmentést kapnak a teljes idejű katonai szolgálat alól, számukra csak négyhetes alapkiképzést írnak elő a törvények. Ezzel szemben az egészséges 18 és 35 év közötti dél-koreai férfiak számára a világon az egyik leghosszabbnak számító, kétéves kiképzési időszakot irányoznak elő.

A dél-koreai úszó olimpiai bajnok Park már teljesítette katonai szolgálatát - Fotó: AFP

A tervezett új rendszer már nem adna olyan egyértelmű felmentéseket az élsportolóknak sem, számukra pontrendszert írnának ki és csak azok kapnánk könnyítést, akik rendszeresen szállítják az eredményeket. Az olimpiai bizottság szerint értelmetlen a szigorítás, mert az utóbbi tíz évben így is csupán 186 sportolójuk kapott felmentést a katonai szolgálat alól. A pekingi olimpia úszó bajnoka, Park Tae-Hwan például tavaly októberben "töltötte le" a még számára is szükséges egy hónapos alapkiképzést.