Angol foci

A korábbi miniszter szerint blama lenne, ha a futball Margaret Thatcherre emlékezne

Ellenzi egy volt miniszter, hogy a hétfőn elhunyt korábbi miniszterelnöknek, Margarat Thatcher előtt próbáljanak tisztelegni az angol futballklubok a héten.

"Szerintem lehangoló látvány lenne, nem is kellene megpróbálnunk" - mondta David Mellor, aki 1990 és 1992 között a Margaret Thatcher kabinetjét leváltó Major-kormányban töltött be miniszteri posztokat. "Nem számít, hogy ő volt a békeidők legnagyobb miniszterelnöke. Nincs értelme a futballt egyperces gyászszünetre biztatni, amit aztán sokan nem fognak betartani. Nem kapná meg a tiszteletet egy olyan helyzetben, amikor gyakorlatilag felkérjük a tömeg egy jelentős részét, hogy viselkedjen illetlenül."

A Premier League és a szövetség (FA) sem kéri fel hivatalosan a klubokat gyászszünet megtartására, ahogy korábban James Callaghan és Edward Heath egykori miniszterelnökök halálakor sem tartottak megemlékezést. Ugyanakkor a Wigan és a Reading elnöke is jelezte, hogy ők szeretnék, ha a szurkolók és a játékosok tiszteletet adnának a Vasladynek.

A keménykezű politikus miniszterelnökségének idejére estek az angol labdarúgás legnagyobb tragédiái, a Heysel- és a Hillsborough-katasztrófák, így az ő időszakában indult meg a lelátók renitens drukkerektől való keménykezű megtisztítása is. Az elmúlt napokban rengeteg cikkben foglalkoztak a brit médiumok Margaret Thatcher és a sport viszonyával, amely a legtöbbjük szerint sosem volt felhőtlen.