Jégkorong

A japánok elleni eredményt ki lehet tenni a polcra - Kangyal Balázs

A magyar férfi jégkorong-válogatott a vasárnap kezdődő divízió I-es világbajnokságra való felkészülés jegyében kedden 7-0-ra legyőzte Japánt. Kangyal Balázs, a nemzeti csapat korábbi csapatkapitánya az m1 Ma reggel című műsorában beszélt a csapat teljesítményéről és a vb-esélyekről.

"A felkészülési mérkőzésnek benne van a nevében, hogy mennyit ér, mi a szerepe. Annak örülhetünk, hogy a srácok meg tudták tenni, amit az edző kért. Itt pontot lehet tenni, fel lehet tenni az eredményt a polcra. Nincs nagy jelentősége, a munkának van jelentősége" - mondta Kangyal a keddi mérkőzésről.

A magyar csapat tagjai a divízió I-es jégkorong világbajnokság Magyarország - Japán felkészülési mérkőzésén a budapesti Jégpalotában 2013. április 9-én.

A korábbi kiváló védő szerint mindenképp jó jel, hogy hét gólt lőtt a válogatott és egyet sem kapott, de nem gondolja, hogy a világbajnokságon hasonló mérkőzésekre lehetne számítani: "A modern jégkorongban az a legfontosabb, hogy egy csapat hogy tud védekezni. Az mindent elmond, hogy most nem kapott gólt. De vannak olyan mérkőzések, ahol az egyiknek minden sikerül, a másiknak pedig semmi. Azért ez a japán csapat elég komoly játékerőt képvisel, nem hiszem, hogy még egyszer játszanánk velük olyan mérkőzést, ahol nulla gól van. Másrészt pedig régi közhely, hogy valamikor a korong befelé pattan, van, amikor pedig kifelé. Most minden befelé pattant, de biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan mérkőzések, periódusok, amikor kifelé fog pattanni, akkor kell a mentális erő."

Kangyal Balázs szerint Rich Chernomaz szövetségi kapitány karakteres edző határozott elképzelésekkel, de az csak később derül ki, hogy az elképzelései jó eredményeket hoznak-e a magyar válogatottnak: "Az új kapitány picit mást kért, mint az eddigiek. Minden edzőnek megvan a maga ideája, van egy vonal, amit követ. Neki is, és elvárja mindenkitől, hogy betartsa, amit kér. Hogy ez eredményes lesz vagy nem, azt a jövő bebizonyítja majd, de azt biztos, hogy tudja, hogy mit szeretne megvalósítani és tesz is azért, hogy úgy is legyen."

A feljutási esélyekről így vélekedett a 2008-as szapporói csoda egyik hőse: "Ugyanannyira vagyunk képesek mindenre, mint akkor, amikor feljutottunk, de hozzá kell tenni, hogy nagyon nehéz sorozat lesz. Mindenkire szükség lesz, hogy a legjobbját nyújtsa. Azzal elégedett lehet a közönség és a szakvezetés is, utána pedig meglátjuk, hogy az mire lesz elég."