Sportgazdaság

15 milliárd felett lesz a kiemelt sportágak állami támogatása

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint 15 és 20 milliárd között lesz a 16 kiemelt sportág állami támogatása. Győr polgármestere többek között erről beszélt a Digi Sport tévécsatorna hétfői, Reggeli Start című műsorában.

"A 15 milliárd csak egy irányszám volt, inkább azt mondanám, hogy a végső összeg nem sokkal, de efölött lesz" - jelentette ki az elnök, majd később úgy pontosított, hogy mindent egybevetve 15 és 20 milliárd közötti összeget kapnak ebben az évben a kiemelt sportágak. "Próbáltuk megfelelő keretek közé szorítani ezt a dolgot, de természetesen úgy, hogy azért megadjuk azt, amit a szövetségek kértek. A célunk az, hogy ne vegyük el tőlük a lehetőségeket, mert az az eredményesség rovására mehet" - fogalmazott Borkai, aki hozzátette: nagyon sok szakmai vitát és egyeztetést folytattak le a szövetségekkel.

A lólengés szöuli olimpiai bajnoka tárgyalt a sportági szövetségek vezetőivel - Fotó: blikk.hu

Ezután a finanszírozással kapcsolatos további menetrendet ismertette az elnök, aki szerint május 1-re kell elkészíteni azt a kormány-előterjesztést, amelyben pontosan szerepel a 16 sportág 2020-ig történő finanszírozása és stratégiája. Jelezte, ez 99,9 százalékban már elkészült, jövő hétfőn fogják átadni az államtitkárságnak a végleges, letisztult dokumentumokat.

"Ha minden jól megy, akkor május elején meglesz a döntés arról, hogy ezeket a sportágakat a kormányzat támogatja, és júniustól mehet ez a finanszírozás. Ennek nagyon sok része van, az infrastruktúrán keresztül az utánpótlás-nevelés, a műhelyek támogatása, valamint speciális műhelyek, nemzeti edzők kijelölése és finanszírozása. Azt gondolom, hogy az év második felében ez a finanszírozás elindulhat" - zárta szavait Borkai.

A 15 milliárdból az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, az ökölvívás, az öttusa, a sportlövészet, a torna, az úszás, a vívás és a korcsolyasport, valamint úgynevezett projektfinanszírozás keretében az asztalitenisz, az evezés, a kerékpársport, a röplabda és a tenisz részesül.

A támogatáshoz az érintett sportágak részéről egy olyan szakmai program elkészítése szükséges, amely tartalmazza a sportágfejlesztési stratégiát 2020-ig.