MLSZ

Érvénybe lép az NB I-ben az UEFA modellje a sportszerűség védelmében

A Magyar Labdarúgó Szövetség a hétvégi bajnoki fordulótól kezdve az OTP Bank Liga mérkőzésein bevezeti az UEFA háromlépcsős (megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés) gyakorlatát. A klubok az objektív felelősség elve alapján felelősséggel tartoznak a szurkolóik sportszerű viselkedéséért.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a hétvégi bajnoki mérkőzésekkel kezdődően bevezeti az UEFA által is alkalmazott három lépcsős modellt. Amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak: a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést, majd – amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik –, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot - olvasható az mlsz.hu-n.

A beszüntetett mérkőzések ügyében a Fegyelmi Bizottság hoz döntést, a kiszabható szankciók a szigorodott Fegyelmi Szabályzat alapján súlyosak lehetnek a szervező sportegyesületre nézve. A kluboknak ezért alapvető érdekük, hogy egyértelművé tegyék szurkolóik számára: drukkolással segítik, ám a sportszerűtlen magatartással veszélyeztetik saját csapatukat.

A diszkriminatív, rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt 300 ezer forintról 10 millió forintig büntethető az érintett klub. Bővült a szankciók tára is, hiszen ennél súlyosabb fegyelmi vétség esetén akár zárt kapus eltiltást is kiszabhat a bizottság. A legsúlyosabb esetben pedig akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben.

Már a stadionbiztonsági projekt tesztidőszakában, a közelmúltban is történtek példaértékű intézkedések a magyar stadionokban. A beléptető- és kamerarendszer elsődleges értelme az, hogy mindenki szurkolónak tekintendő addig, amíg olyat nem tesz, ami miatt vele szemben intézkedés szükséges. Összhangban a Fegyelmi Szabályzat szigorodásával, a háromlépcsős UEFA-rendelkezés bevezetésével, azok az egyesületek, amelyek – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e már kiépített kamerarendszerrel – egyértelműen igazolhatóan fellépnek azokkal szemben, akiknek viselkedése fegyelmi eljárást von maga után, lényegesen mérsékeltebb büntetésre számíthatnak. Hiszen a biztonsági projekt célja nem a klubokkal szembeni retorzió, hanem a stadionokba illő, a sporthoz méltó viselkedési kultúra megteremtése, betartatása.