Sportpolitika

Két ellenfele lesz Budapestnek a 2019-es Universiade rendezésért

  • VNA

Brazil és azeri riválisa lesz csupán Budapestnek a 2019-as nyári Universiade megrendezése kapcsán.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szerdai tájékoztatása szerint összesen három jelentkező város akad a 2019-es nyári Universiade megrendezésére, az ugyanebben az évben sorra kerülő téli versenyek megrendezésére pedig két város adta be hivatalosan is a jelentkezését. Az egyetemi és főiskolás sportolók hat év múlva sorra kerülő eseményére Budapest mellett Azerbajdzsán fővárosa, Baku, valamint a Brazíliában található Brazíliaváros nyújtott be hivatalos pályázatot.

Kazany városa már várja a nyári Universiade-t, amely az idei év egyik kiemelkedő eseménye lesz.

Baku hamarosan rendezhet már egy jelentős nemzetközi sporteseményt, hiszen az első alkalommal sorra kerülő Európai Játékok házigazdája lesz 2015-ben. Brazíliaváros már jelentkezett a 2017-es nyári Universiade megrendezésére is, ám akkor Tajpej ellenében elbukta a kandidációt. Az amerikai kontinens utoljára 1993-ban (az egyesült államokbeli Buffalo révén) rendezhetett Universiadét. Budapest korábban több FISU rendezvénynek is otthont adott, és a magyar főváros volt a házigazdája az 1965-ös, sorrendben a negyedik nyári Universiadénak is .

A FISU tájékoztatása szerint a 2019-es téli játékokra az oroszországi Krasznojarszk és a svájci Valais jelezte rendezési szándékát. Az előzetes jelentkezésüket benyújtó pályázóknak idén szeptember 14-éig kell leadni a végleges pályázati anyagukat, a helyszínekről pedig november 9-én születik majd döntés. A következő évekre vonatkozóan már a téli (2013 - Trentino, 2015 - Granada, 2017 - Almaty) és a nyári (2013-Kazany, 2015 - Gwangju, 2017 - Tajpej) egyetemi és főiskolás játékok vonatkozásában ismertek a helyszínek és azt is lehet tudni, hogy mindezekről a versenyekről az Eurosport tolmácsolásában értesülhetnek majd idehaza a szurkolók.