Sportpolitika

Az MLB egyelőre nem támogatja a baseball olimpiai tagságát

  • Vásárhelyi Tamás

Az észak-amerikai profi liga, az MLB támogatása nélkül nehéz lesz visszakerülnie az olimpiai programba a baseballnak.

Az alcímben feltüntetett megállapítással pontosan tisztában vannak a sportág vezetői is, nem véletlen, hogy hosszú hónapok óta próbálkoznak egyezségre jutni az MLB vezetőivel. Az észak-amerikai profi baseball liga azonban kemény falatnak ígérkezik a tárgyalásokon, így ha sikeres is lesz a baseballozók (softballal közös) olimpiai kampánya, az MLB legjobbjai - jelen állás szerint - akkor sem lehetnek ott a 2020-as nyári játékokon. Mint ismeretes, a két labdajáték a 2012-es londoni olimpia előtt került le az olimpiai programból, az azonnali visszakerülés azonban nem sikerült nekik, így London után a 2016-os riói olimpián sem lehetnek ott a legjobbjaik az ötkarikás játékokon. A 2020-ra meghirdetett kampányban a két sportág együtt küzdhet azzal a birkózással is, amelynek olimpiai tagságát a közelmúltban kérdőjelezte meg a NOB tagjainak szavazása.

A baseball utoljára a 2008-as pekingi olimpia programjában szerepelt - Fotó: AFP

A Nemzetközi Baseball Szövetség (IBF) a jövő hónapban készül egy végső prezentációra a NOB szakemberei felé, amely előtt mindenképpen szerették volna a jóváhagyást kierőszakolni az MLB vezetőitől. Az alkuban még azt a lehetőséget is felkínálták, hogy a legjobb MLB játékosokat csak az olimpiai torna végső fázisára (elődöntő, döntő) szeretnék "'igénybe venni", aminek kapcsán az IBF elnök  Riccardo Fraccari nem nyilatkozott optimistán. "Szükségünk lenne az MLB teljeskörű támogatására a sikerhez. Itt most az egyéni érdekeknél sokkal nagyobb a tét. Hiába van sok NOB-tag Latin-Amerikából, akik szeretik a baseballt, a kongresszus meggyőzése nem ennyire egyszerű" -  nyilatkozta a tárgyalásokat tovább folytató elnök.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május 29-én Szentpéterváron ülésezik majd és a tagság ott választ ki a programba kerülésre még esélyes hét sportág közül egyet vagy többet, amelyek programba kerüléséről a szeptemberben Buenos Airesben rendezendő NOB kongresszuson fognak szavazni. Az olimpiai baseball tornán a tervek szerint nyolc együttes szerepelne csupán. Az IBF javaslata szerint az MLB négy évente felfüggeszthetné a liga All Star mérkőzés megrendezését és annak idejére a játékosokat elengedhetnék az olimpiai tornára, igaz ezt egyelőre nem szándékozik megtenni a profi liga vezetése. A negatív hozzáállást vélhetően az magyarázza, hogy a nyári olimpia az MLB szezon vége felé közeledve kerülne sorra, így a játékosok sérülésének kockázata miatt a klubok nem nagyon örülnének legjobbjaik "olimpiai kalandjának"...