Asztalitenisz

Újabb tabu dőlt le a kínai ping-pongban

  • VNA

Először indulnak a legjobb kínai asztaliteniszezők külföldi játékosok oldalán a World Tour sorozat páros versenyein.

Az utóbbi évek-évtizedek erős kínai dominanciája után az asztalitenisz sportág egyeduralkodója megpróbál nyitni a külvilág felé. Már a londoni olimpia előtt is lehetett hallani, hogy a "jobb eladhatóság kedvéért" a kínai ping-pongosok angolul tanulnak, majd a kínai szurkolók is beleszólási jogot kaptak a hazai válogatási elvekbe, most pedig a milliárdos állam sportvezetői újabb lépést tesznek a nemzetközi "nyitás" felé. A szerdán kezdődő Korean Openen ugyanis a 17 év óta megrendezésre kerülő asztalitenisz World Tour sorozat történetében először, külföldi játékosokkal indulnak párosban a legjobb kínai kaucsuklabdások.

Az előzetes hírek szerint Zsike Zsang a koreai Seo Hyun-Deok, míg Hszin Szu a fiatal francia Adrien Mattenet oldalán játszik majd a szöuli tornán. A kínaiak főedzője, Guoliang Liu azzal indokolta a döntést, hogy feladatuknak érzik, hogy vezető asztalitenisz nemzetként előremozdítsák a sportágat és azt megpróbálják a világ többi részén is még népszerűbbé tenni. A totális kínai dominancia közel egy évtizede tart a ping-pongban, ahol férfi és női vonalon is egyetlen kivételtől eltekintve valamennyi világbajnoki és olimpiai bajnoki címet besöpörtek.

A sportágra rátelepedő kínaiak szépen lassan kezdik belátni, hogy a hatalmas fölény nem csak a vetélytársaknak rossz, de ezáltal náluk is rohamosan csökken a sportág eddig egeket ostromló népszerűsége. A kínaiak által elsőként felkért külföldi sportoló amúgy a hatalmas ázsiai országban nagy tiszteletnek örvendő Timo Boll volt, a kiváló német ping-pongos azonban nem lesz ott a Korean Openen, így nem tudta vállalni a részvételt a sportágban a kínaiak javaslatára létrejött új felállással történelminek számító eseményen.