Légiósaink

Ami nem ment magyar címeres mezben, az sikerült a klubcsapatokban

Az elmúlt hét válogatott mérkőzései után klubcsapataiknál volt feladatuk a magyar labdarúgóknak. Szalai Ádámnak - aki címeres mezben helyzetek sokaságát puskázta el Románia ellen - mindössze tizenkét másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy a hálóba találjon. Dzsudzsák Balázs gólpasszal segítette győzelemhez a Dinamo Moszkvát, míg Koman Vladimir együttese a dúsgazdag Anzsi Mahacskalát oktatta, sajnos honfitársunk nélkül.

ANGLIA

A Premier League-ben szereplő két légiósunk, Gera Zoltán és Gulácsi Péter közül utóbbi lehetett elégedettebb a hétvégi, 31. játéknapot követően, igaz, ő is csupán társai teljesítményének örülhetett, hiszen a sérült középpályáshoz hasonlóan honfitárs kapusunk sem volt tagja csapata keretének. Míg a Liverpool hátrányból fordítva győzött az Aston Villa otthonában (2-1), addig a West Bromwich Albion 3-1-re kikapott a West Ham United pályáján.

A Championshipben két fordulót is lebonyolítottak a húsvéti szünetben, Futács Márkó csapata, a Blackpool pedig négy ponttal zárta a 39. és 40. kört. A Blackburn vendégeként elért döntetlent követően (1-1) Paul Ince fiai meglepetésre 1-0-ra legyőzték a feljutásra esélyes Crystal Palace-t. A magyar támadó előbbi találkozón hét percet töltött pályán, utóbbin nem cserélték be. Bogdán Ádám szombaton a kispadról szemlélte, ahogyan a meccset kettős emberhátrányban befejező Bolton alul maradt a Charlton vendégeként (3-2), a Wanderers kedd este a Huddersfieldet fogadja.

A harmadosztályban a súlyos szakmai válságból lassacskán kilábaló Portsmouth is négy pontot szorgoskodott össze, Gyepes Gáborék a Preston ellen elért 1-1-es döntetlen után legyőzték a Tranmere Roverst (1-0). A korábbi ferencvárosi védő mindkét összecsapást végigjátszotta.

A Fulhamtől az ötödosztályú Dartfordhoz kölcsönadott Somogyi Csaba a Newport County (0-0) és a Woking (4-1) ellen is eredményesen őrizte csapata kapuját.


Szalai Ádámnak tizenkét másodpercre volt szüksége a vezetés megszerzéséhez - Fotó: bundesliga.de

NÉMETORSZÁG

A Bundesliga 27. fordulójában Szalai Ádámnak mindössze 12(!) másodpercre volt szüksége, hogy bevegye a Werder Bremen kapuját, ám a Mainz végül csak egy pontot szerzett hazai környezetben (1-1). A VfB Stuttgart alaposan megnehezítette a címvédő Borussia Dortmund dolgát, ám végül 2-1-re kikapott BL-negyeddöntős riválisától, Hajnal Tamást nem cserélték be. Már-már kilátástalan helyzetbe került a Greuther Fürth, miután saját pályáján bukott el az Eintracht Frankfurttal szemben (3-2), a zöld-fehéreknél Varga József a cserepadon ült, Stieber Zoltán sérült. A Hannover az ugyancsak maródi Huszti Szabolcs nélkül nyert 2-0-ra Augsburgban.

A másodosztályban Király Gábor hibátlanul őrizte az 1860 München kapuját Auéban, a bajorok 1-0-ra nyertek csütörtökön. A 3. Ligában az Osnabrück nagy csatában győzött a Hansa Rostock ellen (3-2), míg a Borussia Dortmund második csapata gól nélküli döntetlenre végzett a Münstert fogadva, Nagy Dániel és Bajner Bálint is végig pályán volt együttesében.

OLASZORSZÁG

A Serie A 30. játéknapján a Tőzsér Dánielt foglalkoztató Genoa 2-2-es döntetlent ért el a Sienát fogadva, így megőrizte egypontos előnyét a már kiesőhelyen álló fekete-fehérekkel szemben. A magyar középpályás a cserepadon ült.

A meccset végigjátszó Feczesin Róbert szerezte a 3-1-es sikert arató Ascoli első gólját a Grosseto elleni találkozón, a Serie B 34. fordulójában. A kiesőjelölt Vicenza idegenben maradt alul a Virtus Lancianóval szemben, a vendégeknél Laczkó Zsolt végig pályán volt. Filkor Attila együttese, a Pro Vercelli 1-0-ra kikapott az Empolitól, honfitársunk a 82. percben csereként állt be.

SPANYOLORSZÁG

A Primera División 28. fordulójában a Real Zaragoza a keretbe sem kerülő Pintér Ádám nélkül ért el 1-1-es döntetlent a Real Madrid ellen a Romaredában.

 

OROSZORSZÁG

Gólpasszal vette ki a részét a Rosztov 1-0-ás legyőzéséből Dzsudzsák Balázs, a Dinamo Moszkva szélsője, aki Kevin Kuranyit szögletrúgásból hozta kihagyhatatlan helyzetbe a Premjer Liga 22. fordulójában. A forduló meglepetését az FK Krasznodar szolgáltatta, amely a brazil Wanderson triplájának is köszönhetően - a cserepadon Koman Vladimirral - 4-0-ra kiütötte az Anzsi Mahacskalát. Az Alanyija Vlagyikavkaz hasonló különbségű vereséget szenvedett a CSZKA Moszkvától, Priskin Tamást nem nevezték.

GÖRÖGORSZÁG

23. születésnapjára egy ponttal ajándékozták meg a társak Megyeri Balázst, a már biztos bajnok Olimpiakosz Pireusz kapusát. A görög bajnokság 27. fordulójában nem született gól a listavezető és a második helyen álló PAOK rangadóján. Megszakadt az Aszterasz Tripolisz hét meccse tartó veretlenségi szériája, Fülöp Márton és Lencse László együttese 2-1-re kikapott a Panioniosztól. Az athéni találkozón csak utóbbi kapott lehetőséget, a támadó kezdőként 60 percet játszott.

 

HOLLANDIA

Babos Gábor együttese, az NEC Nijmegen 4-1-es vereséget szenvedett az éllovas Ajax Amszterdam otthonában, a magyar hálóőr dolgát egy öngól is nehezítette. A Roda Németh Krisztián hiányában is pontot rabolt a PSV Eindhoventől (2-2), a sérült Horváth Gábor pedig nagy kudarcból maradt ki, az ADO Den Haag hatalmasat bukott Waalwijkben (4-0).

Köteles Lászlóék közelebb lopakodtak a listavezető Anderlechthez - Fotó: uefa.com

BELGIUM

A Pro League felsőházi rájátszásának első körében a Genk Köteles Lászlóval a gólvonalon 2-1-re győzött a listavezető Anderlecht otthonában. Az alsóházban a Beerschot egygólos sikert könyvelhetett el a Cercle Brugge ellen, Bodor Boldizsár időhúzó csere volt csupán.

A másodosztályú Sint-Truiden Eupen elleni, gól nélkül zárult találkozóján sem Egerszegi Tamás, sem Barczi Dávid nem jutott játéklehetőséghez.

 

NORVÉGIA

Az Eliteserien 2. fordulójában a Brann Bergen nagy pofonba szaladt bele a Rosenborg vendégeként, a sérült Korcsmár Zsolt mindezt csak kívülről szemlélhette. Kovács Péter alakulata, a címvédő Strömsgodset kedd este a Hönefosshoz látogat.

 

DÁNIA

A dán bajnokságban két játéknapot is belesűrítettek a (hosszú)hétvége programjába. Az Odense előbb gól nélküli döntetlenre végzett a Randers ellen, majd 2-1-re legyőzte a Horsens együttesét. Vadócz Krisztián mindkét találkozót végigjátszotta.

 

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Az osztrák Bundesliga 27. körében Szabics Imre csapata, a Sturm Graz nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott a kiesés elől menekülő Wiener Neustadt vendégeként, a válogatott támadó végig pályán volt. Elbukott a sereghajtó Wacker Innsbruck is, Sáfár Szabolcs ráadásul agyrázkódást szenvedett a Wolfsberger ellen (3-2), így a 17. percben le kellett cserélni. Svájcban a Sion csak egy pontot tudott otthon tartani az utolsó helyezett Servette-tel szemben (1-1), Vanczák Vilmos végigjátszotta a találkozót. Idegenben aratott fontos győzelmet a Lech Poznan Lengyelországban, a teljes játékidőt pályán töltő Lovrencsics Gergő együttese 2-0-ra nyert Szczecinben. A CFR Cluj a sérült Vass Ádám nélkül 1-1-re végzett Ploiestiben a román élvonal 24. fordulójában.