Premier League

A "kézigránátos" Di Canio hallgat, a brit sajtó a fasizmusról fröcsög

  • MTI

Nem hajlandó "fasiszta" érzelmeiről beszélni az általa eddig elmondottakon túl az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Sunderland új olasz vezetőedzője, a keddi brit sajtó azonban bőségesen tárgyalja Paolo Di Canio korábbi megnyilvánulásait és kijelentéseit. A 44 esztendős tréner a hétvégén írt alá két és fél évre szóló szerződést a tabella 16. helyén tanyázó együttessel.

Kinevezése azonnal politikai jellegű botránnyá fajult: még meg sem száradt a tinta a frissen aláírt szerződésen, amikor David Miliband, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminisztere - aki lengyel zsidó holokausztmenekültek gyermekeként született Angliában - lemondott a Sunderland alelnöki tisztségéről. Döntését azzal indokolta, hogy Di Canio korábban többször hangoztatta szélsőjobboldali politikai nézeteit.

Paulo Di Canio politikai nézetei témát szolgáltatnak a brit sportsajtó számára - Fotó: AFP

Az új tréner - akinek korábbi, karlendítéses fasiszta köszöntéseiről a brit sajtó a kinevezés óta folyamatosan egész oldalas fotókat közöl - már első nyilatkozatában "nevetségesnek és szánalmasnak" minősítette a politikai nézeteivel kapcsolatban vele szemben felhozott vádakat, és "ostobaságnak" azokat beszámolókat, hogy rasszista nézeteket vallana. Kedden délelőtt első sajtóértekezletén pedig kijelentette: amit erről az ügyről el akart mondani, azt már elmondta, és az erre vonatkozó kérdésekre többé nem hajlandó válaszolni.

"Nem akarok politikáról beszélni, nem a parlamentben vagyunk, én sem vagyok politikus, és ezentúl csak a futballról vagyok hajlandó nyilatkozni" - mondta a Sunderland új edzője, a maga részéről lezárva a kérdést.

A keddi brit sajtó azonban bőséges terjedelemben tárgyalja a Di Canio-ügyet. A baloldali The Guardian azt írta, hogy az olasz szakember előző csapatát, a Swindon Townt a rendőrség nem egyszer figyelmeztette, hogy Di Canio a mérkőzések után elfogadhatatlan módon "hecceli" az ellenfél szurkolótáborát. Nick Watkins, a Swindon volt klubigazgatója a lapnak elmondta: a februárban leköszönt Di Canio a csapatot is "kézigránáttal fegyelmezte". "Utána én takarítottam el a romokat, mint a Vöröskereszt" - fogalmazott Watkins.

A The Guardian - az összes többi brit laphoz hasonlóan - felidézi, hogy Di Cano 2005-ban, az olasz Lazio játékosaként karlendítéssel üdvözölte egy gólja után a csapat szurkolóit, később pedig azzal magyarázkodott, hogy ő ugyan "fasiszta, de nem rasszista". A keddi brit sajtó egyöntetűen felidézi, hogy az olasz edző hazája egykori fasiszta diktátorát, Benito Mussolinit "mélységesen félreértett, rendkívül fegyelmezett, etikus személyiségnek" nevezte.

A konzervatív Daily Mail külön keretes elemzést közölt kedden arról, hogy a Sunderland új edzőjének egykori csapata, a Lazio szurkolótábora a legrettegettebbek közé tartozik egész Olaszországban, és az együttes közönségéből az olasz szélsőjobboldal pártjai bőséggel toboroznak. A Lazio ultrái a mérkőzéseken magasba tartott transzparenseiken a zsidók auschwitzi kiirtását éltették, zsidó temetőket dúltak fel, tavaly pedig az angol Tottenham szurkolói ellen alaposan megtervezett, könnygázgránátokkal és baseballütőkkel végrehajtott, vérfürdőbe torkolló támadást hajtottak végre egy ivóban - áll a Daily Mail keddi írásában.