Utánpótlás

Újabb dráma Telkiben, az utolsó pillanatokban bukott el U17-es csapatunk

Drámai körülmények között maradt le a májusi, szlovákiai Európa-bajnokság döntőjéről a magyar U17-es labdarúgó-válogatott, amely az utolsó percekben kapott góllal 1-1-es döntetlent ért el Svédország ellen, így rosszabb gólkülönbsége miatt a csoport második helyére szorult az Eb-selejtező hazai rendezésű elitkörében.

A fehérorosz és a finn nemzeti csapat legyőzése után a mieinkhez hasonlóan hibátlan Svédország ellen tehette fel a koronát az Eb-elitkörben nyújtott eddigi teljesítményére a magyar együttes. A felek dolgát alaposan megnehezítette az eső áztatta, mély, sáros talaj, a telki edzőközpont centerpályáján uralkodó irreális körülményekhez mégis a mieink tudtak jobban alkalmazkodni.

Mindössze két perce küzdöttek a fiatalok, amikor Zsótér Donát szöglete után Korozmán Kevinről annyira megfeledkeztek a skandináv védők, hogy az MTK támadójának nem maradt más feladata, minthogy öt méterről a hálóba bólintson. (0-1) Nem sokkal később Gustav Engvall iramodott meg a kapunk felé, de amikor lövésre lendítette volna a lábát, a gyep megtréfálta. Lendületesen futballozott Pisont István gárdája, bátran támadva, sokat mozogva próbáltuk zavarba hozni a darabosabb ellenfelet. Zsótér például szép csel után ballal tette kapura a labdát, Sixten Mohlin kapus azonban hárított.

A fordulás után változott a meccs képe, az északiak feljebb tolták védekezésüket, sokat birtokolták a játékszert, míg a mieink igyekeztek lassítani a játékot. Először jobbhátvédjük révén veszélyeztetett Svédország, az előrehúzódó Ali Suljic az oldalvonal közeléből belsőzött kapura, de Ordasi Gergő még elpiszkálta a jobb felső sarok felé hulló labdát. A hátralévő percekben is jelentős nyomás nehezedett hátsó alakzatunkra, de fontos szerelésekkel és tisztázásokkal sikerült megakadályozni, hogy a látogatók helyzetbe kerüljenek. Egészen az utolsó pillanatokig, amikor Anton Jönsson Salétros szöglete után nem tudtunk felszabadítani, Valmir Berisha pedig a hálóba csúsztatott. (1-1)

A döntetlen azt jelenti, hogy noha mindkét együttes hét ponttal végzett az elitkörben, jobb gólkülönbségükkel a svédek jutottak ki a májusi, szlovákiai Európa-bajnokságra. Szomorú tény, hogy az U17-es gárda 2012 márciusában hasonlóan drámai körülmények között maradt le a kontinenstornáról, annyi különbséggel, hogy a pályán kiharcolta a továbbjutást, ám Belgium óvása miatt végül nem érte el a célját.

Fotó forrása: www.mlsz.hu

U17-es Európa-bajnokság
Selejtező, elitkör, 3. csoport
Svédország-Magyarország 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Berisha (80+1.) illetve Korozmán (2.)
 
Magyarország: Magyarország: Ordasi Gergely - Polgár Kristóf, Kecskés Ádám, Talabér Attila, Spandler Csaba (csk) - Vida Máté, Gazdag Dániel, Nagy Ádám - Zsótér Donát, Korozmán Kevin (Tihanyi Olivér, 77.), Rácz Barnabás (Takács Krisztofer, 64.)
A csoport állása: 1. (és az Európa-bajnokságra jutott) Svédország 7 pont/3 mérkőzés (10-2), 2. Magyarország 7/3 (7-3), 3. Finnország 0/2 (2-8), 4. Fehéroroszország 0/2 (1-7)