Serie A

Undorral készül Tőzsérék ellen a Siena edzője - interjú

  • Bodnár Gergő

A Juventus-Napoli-Milan hármas versenyfutása miatt elég kevés figyelmet kapnak a bentmaradásért küzdő olasz kiscsapatok. Pedig legalább akkora harc lesz az idény végén a Serie A-s tagság megőrzéséért, mint a Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyekért. Szombaton délután rendezik a Genoa-Siena összecsapást melyen két, a kiesés ellen küzdő együttes csap össze. A találkozó - többek között az Inter-Juventus rangadó miatt - Olaszországban sem fog túl nagy figyelmet kapni. Pedig Giuseppe Iachini, a Siena vezetőedzője miatt van pikantériája a meccsnek.

Iachini nem szégyelli bevallani, kicsit sem szereti csapata soron következő ellenfelét. A Sampdoria korábbi edzője - aki 2012-ben feljutott a genovai klubbal az élvonalba - a La Gazzetta dello Sport csütörtöki számában beszélt az érzéseiről. A következőkben szó szerint közöljük az „Il graffio di Iachini” vagyis „Iachini odaszúr egyet a riválisnak” című cikket.

1997. június. A Ravenna, Giuseppe Iachini akkori csapata csak 0-0-s döntetlent játszik a Genoával. A feljutás elúszik. 2005. június. A már edzőként dolgozó Iachini Piacenzája 2-2-es döntetlen ért el az élvonalba pályázó - majd később bunda miatt kizárt - Genoa ellen. Két évvel később a Piacenza az utolsó fordulóban szenved vereséget a Vicenza vendégeként, így a Genoa megelőzi. Marad a Serie B. Giuseppe Iachini és a Genoa kapcsolata úgy tűnik szétválaszthatatlan. A 48 éves edző - aki tavaly decemberben vette át a Siena irányítását - nem sok szép emléket őriz a szombati ellenfélről.

Giuseppe Iachini, a Siena vezetőedzője 2013-ban.

- Árulja el, miért haragszik a genovaiakra?

- Ne vicceljünk már, nekem nincs bajom senkivel. Inkább mondjuk azt, hogy ők támadtak engem, mert mindig magamat adtam és kimondtam, amit gondoltam. Nem kerestem a kompromisszumokat. Ez hiba lenne? Nem hiszem. Angliában ezért taps járna, nálunk pedig...

- Nálunk pedig?

- Olaszországban az jár rosszabbul, aki tisztán játszik. Ki nem állhatom azokat, akik adják-veszik a meccseket. Rögtön eltiltanám őket.

- Tavaly mikor még a Sampdoria edzője volt, az egyik szurkoló azzal fordult önhöz, hogy "Mester! Fel akarunk jutni. Hiányzik a derbi." Erre elég meglepő módon, egy Genovát szidalmazó kijelentéssel ("Ne is mondja, utálom azokat a sz…at") felelt. Mi történt pontosan?

- Szerencsétlen és sértő megjegyzés volt, az biztos. Csak úgy elhagyta a számat az a mondat. De tudni kell, hogy nem a véletlen műve volt az egész. Sok támadást kaptam a Genoa szurkolóitól. Még akkor is, ha később volt olyan, aki levélben gratulált a feljutásunkhoz. Igaz, volt olyan fanatikus is, aki megfenyegetett. De ezzel már nem is foglalkozom.

- A kijelentését követően a Sampdoria közleményben kért bocsánatot a városi riválistól. Ekkor kezdődtek a problémák Ön és Garrone elnök úr között?

- Nem. A mi kapcsolatunk soha nem volt igazán jó.

- A legutóbbi Genoa-Siena meccsen a szurkolók félbeszakították a találkozót, és arra kérték a hazai játékosokat, hogy vegyék le a mezüket...

- Az egy hibás döntés volt a labdarúgók részéről. Ha rendben volt a lelkiismeretük, miért kellett ilyet csinálni?

- Az egyébként igaz, hogy ön Samp-szurkoló?

- Nem vagyok szurkoló, csak szimpatizálok a klubbal.

[1287266] 2013-03-30 15:00:00 Genoa - Siena;

- Tavaly novemberben 1-0-ra legyőzték a Genoát. Igaz, akkor Cosmi és Delneri ült a két kispadon.

- Napjaink labdarúgása már csak ilyen, minden gyorsan változik. A Genoa jól áll, gazdag klub, sokat költhet. Mi nehéz időszakot élünk a főszponzor (a Monte dei Paschi bank) problémái miatt. Kényszerűségből kellett elengednünk fontos játékosokat.

- Szombaton milyen fogadtatásra számít a Marassiban?

- Semmi különösre. Valószínűleg kifütyülnek.

- Mi lesz a bentmaradással?

- Még nem dőlt el semmi. Ez a találkozó fontos, de nem sorsdöntő. A sorsolásunk viszont brutális. Fiorentina, Milan, Napoli az utolsó fordulókban.

- Ha választania kellene egy játékost az ellenféltől?

- Borriellót mondanám. Ő meccseket képes eldönteni.

- A Sienában ki a legjobb?

- Mi a csapategységre építünk.

- Végül még egy kérdés. Mire lát több esélyt: egyszer leül a Genoa kispadjára, vagy Bajnokok Ligája győztes lesz a Sienával?

- Önök szerint melyiket választanám?