VB 2014

Balo és Buffon, vb-t érő ászok - lapszemle

Gianluigi Buffon és Mario Balotelli volt az olaszoknál a Málta elleni világbajnoki selejtező két nyerőembere. A Juventus kapusa kedd este 1-0-ás vendégvezetésnél büntetőt védett, a Milan csatára pedig két gólt szerzett. Az itáliai sajtó szerint a nemzeti csapatban 23 évesen már nyolc találatnál járó Balotelli arra is képes lehet, hogy megelőzze a válogatott gólkirályát, Gigi Rivát. A szerdán megjelenő sportnapilapok mellett Cesar Prandelli szövetségi kapitány is Super Mariót dicsérte az idegenbeli siker után.

„Cavaliere di Malta” vagyis „Málta hercege”. Mario Balotellit nevezte így egyik szerdai cikkében a La Gazzetta dello Sport. A Milan csatára megint fantasztikusan játszott, ezúttal két góllal járult hozzá a Málta elleni sima 2-0-ás sikerhez. Bár Olaszország nem futballozott igazán meggyőzően, a győzelem és tabellán elfoglalt első hely mindennél fontosabb. Márpedig a B csoportot három pont előnnyel Cesare Prandelli együttese vezeti.

„Az egyetlen olyan játékos volt a pályán, aki úgy állt hozzá a meccshez, mintha megint Brazília lenne az ellenfél” - írta értékelésében Balotelliről a Gazzetta, amely 7.5-es osztályzattal a Milan támadóját választotta a mezőny legjobbjának. Az 1-0-ás vendégvezetésnél büntetőt hárító Gianluigi Buffonhoz hasonlóan a második találat előtt csodás passzt adó De Sciglio is 6.5-es osztályzatot kapott. A Milan 20 éves tehetsége – aki a brazilok elleni tesztmeccsen mutatkozott be a válogatottban - ezúttal is a kezdőcsapat tagja volt.

„Szuper Mario szuper volt” - írta címlapján a Corriere dello Sport. A római sportújság már első oldalán kiemelte Gigi Buffon kivédett 11-esét, és Mattia De Sciglio szép gólpasszát. „Balo és Buffon. Vb-t érő ászok” - olvashattuk a Tuttosport szerdai címlapján. A torinói székhelyű sportnapilap nemcsak a nemzeti csapatban a 126. meccsét játszó Buffon remeklését említette meg, hanem azt is, hogy a Málta elleni kezdőben hat Juventus-és öt Milan-labdarúgó kapott helyet.

„Támadásépítésben kicsit lassúak voltunk. Sokat birtokoltuk a labdát, de ez csak mezőnyfölénnyel párosult. Nem alakítottunk ki ziccereket sem. A rettentő erős szél nem könnyítette meg a játékunkat. De megvan a győzelem. Kezdjük megtalálni a csapatunkat, amely ha a jövőben gyorsabban tud játszani, nem lesz problémánk” – nyilatkozta Prandelli, aki meccs utáni értékelésében nem győzte dicsérni Mario Balotellit.

„Nem ült fel a provokációknak, végig higgadtan játszott. Az ő személyében megtaláltuk azt a játékost, akitől mindig várhatjuk a gólokat” –mondta a kapitány. Cesare Prandelli felé nem csak a szurkolók, hanem a szövetség részéről is töretlen a bizalom. Giancarlo Abete, a FIGC elnöke még kedden kijelentette, készek 2016-ig hosszabbítani a kapitánnyal. A Squadra Azzurra legközelebb június elején Csehország otthonában játszik világbajnoki-selejtezőt. Prandellinek lesz ideje gondolkodni a szerződéshosszabbításon.

VB 2014, európai selejtezősorozat
B csoport
Málta-Olaszország 0-2 (0-2)
gólszerző: Balotelli (8. - büntetőből, 45.)
 
Dánia-Bulgária 1-1 (0-0)
gólszerző: Agger (63. - büntetőből), illetve Manolev (51.)
 
Örményország-Csehország 0-3 (0-0)
gólszerző: Vydra (47., 81.), Kolar (90+3.)
 
A csoport állása: 1. Olaszország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Bulgária 10/6, 3. Csehország 8/5, 4. Dánia 6/5, 5. Örményország 3/4, 6. Málta 0/5