Biatlon

Ez bizony megint Fourcade éve volt - szezonösszefoglaló

  • Vásárhelyi Tamás

Idén sem találta a férfi biatlon mezőny a francia Martin Fourcade ellenszerét, aki öt kristálygömbbel és öt világbajnoki éremmel gazdagodott.

Kevesen gondolták az évad kezdetekor, hogy a francia Martin Fourcade képes lesz jobban teljesíteni a 2012/13-as szezonban, mint egy évvel ezelőtt. Bár a világbajnoki aranyérmek számát tekintve (1) most kevésbé fényes évet zárt, mint legutóbb (3), összességében azonban mégis a korábbinál jobban uralta a mezőnyt. A 24 esztendős francia sílövő fölényesen nyerte meg az összetett Világkupát, ráadásul szezonbeli tíz sikerével felülmúlta eddigi teljesítményeit is. Legutóbb nyolc, az azt megelőző két tél során pedig három-három sikert jegyzett a fiatalabbik Fourcade-testvér, aki így már 24 Vk-győzelemnél és két összetett Világkupa sikernél jár.

"A sikerek ellenére a legfurcsább talán Martin Fourcade kettőssége volt az idényben, hiszen 26 versenyből 19 alkalommal volt dobogós, mégis peches volt, hiszen Pokljukán mindössze nyolc tizedmásodperccel, aztán az oslói sprintben egyetlen tizeddel kapott ki, a vb-n pedig az üldözéses versenyben a célfotó döntött - megint nem az ő javára" - nyilatkozta a hatharom.com-nak a biatlon Világkupát közvetítő Eurosport kommentátora, Székely Dávid.

Ebben az évben meglehetősen mókás kedvükben voltak a biatlon mezőny tagjai, a vb előtt a két Fourcade-testvér Eurosportos reklámvideója csalt mosolyt az arcokra, majd a szezon zárása után az egyedi James Bond film aratott sikert. Ha pedig mindez nem lett volna elég, Svendesenék gyatyaletoló-mutatványa tette fel az i-re a pontot Szibériában.

A francia biatlonos idén szinte egyedülálló tettet hajtott végre azzal, hogy mind a négy szakágban (sprint, üldözéses, tömegrajtos, egyéni) megnyerte az összesítést, erre korábban rajta kívül csak a szintén francia Raphaël Poirée volt képes, akit annak idején ő is példaképeként tisztelt. Az ereje teljében lévő Martin egy ideig még azzal a gondolattal is kacérkodott, hogy a biatlon vb után egy héttel a sífutók világbajnokságán is megméreti magát, erről azonban később letett, hogy saját "szakterületére", a biatlonra, tudjon koncentrálni.

Fourcade dolgát egyedül talán csak Emil Hegle Svendsen tudta volna megnehezíteni, a norvég azonban a számára rendkívül sikeresen (négy arany- és egy bronzérem) alakuló világbajnokság után teljesen leeresztett, betegséggel is küzdve sem Oslóban, sem pedig Szocsiban, az olimpiai tesztversenyen nem indult el, így végül maradt neki a második hely a rangsorban. Az összetett dobogó harmadik fokára az osztrák, Dominik Landertinger állhatott fel, aki kiegyensúlyozott szezonjának első és utolsó (!) versenyén érte el legjobbját (2. hely), így "last minute" csípte el a bronzot a szlovén világbajnok Jakov Fak elől. A szezon során - a tavaly a biatlonban használt fegyver titkait velünk is megosztó - Gombos Károllyal találkoztunk a mieink közül a legtöbb Világkupa versenyen, aki jó eséllyel a szocsi olimpián is képviselheti majd a magyar színeket.

"Nekem a németek és az oroszok világbajnoki betlije is emlékezetes marad, akárcsak Svendsen villogása Nove Mestóban. A veterán Ole-Einar Björndalennek jó lenne még egy egyéni dobogó jövőre, akiben nagyon becsülöm, hogy 39 évesen, 93 Vk-győzelem után is képes még sprintelni egy 19. helyért" - teszi hozzá a hatharom.com-nak a kommentátori pályájáról korábban részletesen is beszélő Székely Dávid.

A 2012/13-as férfi biatlon Világkupa végeredménye:
Név Pontszám Legjobb eredmény
1. Martin Fourcade (FRA) 1248 pont 10 győzelem
2. Emil Hegle Svendsen (NOR) 827 pont 3 győzelem
3. Dominik Landertinger (AUT) 715 pont 2 x 2. hely
4. Jakov Fak (SLO) 709 pont 2 győzelem
5. Andreas Birnbacher (GER) 691 pont 2 győzelem
6. Jevgenyij Usztyugov (RUS) 677 pont 2 x 2.hely
7. Fredrik Lindström (SWE) 654 pont 1 x 3.hely
8. Dimitrij Malisko (RUS) 645 pont 2 győzelem
9. Anton Sipulin (RUS) 618 pont 2 győzelem
10. Tim Burke (USA) 615 pont 1 x 2. hely

Martin Fourcade fölénye ellenére volt azért némi kiegyensúlyozottság is a mögöttünk hagyott szezonban. "A sprintek teljesen kiszámíthatatlanok voltak idén, a szezon első nyolc ilyen versenyét nyolc különböző biatlonos nyerte meg. Ilyen vonatkozásban akár párhuzamot vonhatunk az általam is sokat közvetített labdarúgó Bajnokok Ligájával, ahol eddig még nem volt sohasem címvédés" - nyilatkozta a biatlon sportág közvetítésébe az Eurosporton idén bekapcsolódó Hajdú B. István. "Nekem különösen érdekes volt látni a világbajnokságon a 46 éves Brazíliában született, de grönlandi színekben induló biatlonost, aki harminc éves kora felett kezdett el megismerkedni ezzel a sportággal. Tiszteletet parancsoló volt, ahogy a sportág legjobbjai beszéltek egymásról és elismerően nyilatkoztak a többi nemzet legjobbjairól" - teszi hozzá a korábban főként labdajátékokból ismert kommentátor, akit azért sikerült meglepnie a biatlon sportágnak: "A szezon utolsó üldözéses versenye hatalmas meglepetés volt, ahol az előző napi sprintet fölényesen, mosolyogva megnyerő Fourcade hiába indult negyven másodperces előnnyel, öt lövőhibával mégsem tudott nyerni. Hiába néz meg tehát valaki 5-6 vagy akár 25 versenyt is, attól még ebben a sportágban sem válhat senki olyan szakértővé, aki mindig eredményesen tud jósolni" - teszi hozzá Hajdú B.

A sokszínű - a kanadai Leguellec, az orosz Malisko és a cseh Moravec személyében három új Világkupa győztest is hozó - évad során voltak dermesztő pillanatok is a mezőnyben, és nem csak a jól megszokott fagyos szibériai helyszínen Hanti-Manszijszkban. A német Florian Graf például az egyik verseny hevében az alapfokú biztonsági előírásokról is megfeledkezve nézett bele saját - töltött - fegyverének csövébe, amiért kizárással "jutalmazta" őt a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU). Az illetékeseknek idén nem csak a német  versenyző felelőtlensége, de a banszkói Európa-bajnokság férfi sprint versenye is okozott gondokat, amelyet - sporttörténeti kuriózumként - két nap egymás után is a lőtérre "rátelepedő" köd miatt kellett félbeszakítani. Bár az olimpia előtti szezonban már nem nagyon szokott mozgás lenni a mezőnyben, idén mégis három nagyobb név, az egyaránt olimpiai bajnok Michael Greis és Vincent Jay, valamint a bolgár Kraszimir Anev is bejelentette, hogy felhagy a versenyzéssel.