Sportmédia

A televíziók műsorpolitikája ellen tiltakoznak a jégcsatorna sztárjai

  • VNA

Hiába sikeresek a német bobosok és szánkósok, most mégis nyílt levélben kérnek a televízióktól több figyelmet és adásidőt.

Évek, sőt évtizedek óta szállítják az eredményeket és mégis úgy érzik, hogy méltatlanul kevés szó esik róluk. Nem, nem most nem a magyar sportélet egyik újabb panaszkodós - (állami) pénzkérős sztorija következik, a hír ugyanis Németországból érkezett... A jégcsatornákban sikeresen szereplő német szánkósok és bobosok "lázadtak fel" ugyanis, akik folyamatosan szállított sikereik ellenére is keveslik a német sportmédia által feléjük fordított figyelmet.

"A szánkósok, a skeletonosok és a bobosok is évtizedek óta rendkívül eredményesek, de így is messze le vannak ,maradva az adásidőket tekintve a biatlon, az alpesi sí és az északi sí közvetítések mögött" - áll a német ARD és ZDF csatornákhoz eljuttatott közleményben. A jeges száguldó sportok képviselői azt kifogásolják, hogy az említett szakágakban sokszor a felvezető műsorok, az elemző beszélgetések is hosszabb terjedelmet kapnak, mint náluk egy-egy világbajnoki vagy Világkupa verseny. A nyílt levél aláírói között található a kettes bob világbajnok Francesco Friedrich, a szánkó olimpiai és világbajnok Tatjana Hüfner, valamint a négyszeres olimpiai bajnok bobos Andre Lange is.

A sportágak képviselői úgy érzik, hogy a közszolgálati televíziók nem foglalkoznak velük érdemeik szerint, így a gazdag és szegény sportágak közötti különbségek tovább nőhetnek a jövőben. Érdekes módon az érintett sportágakat tömörítő szövetség (BSD) véleménye nem egyezik meg a sportolókéval. "Ez a levél nem a szövetségünk álláspontját tükrözi. Ha mi valamivel nem vagyunk elégedettek, akkor nem leveleket írunk, hanem elkezdünk tárgyalni" - nyilatkozta "tűzoltásként" a szövetség főtitkára, Thomas Schwab. Ja, amúgy az udvarias hangvételű, de határozottan megfogalmazott levelet a BSD alelnöke, Rainer Jacobus is aláírta. Így aztán akár mégis lehetne ez egy magyaros sport-sztori is...