Olimpiák

Nébald György maradt az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke

  • MTI

Nébald Györgyöt választotta meg újabb négy évre elnökének az Olimpiai Bajnokok Klubja.

Az 1988-as szöuli játékokon csapatban aranyérmes kardvívót a hétfői tisztújító közgyűlésen erősítették meg tisztében.

Az alelnök személye sem változott: a posztot továbbra is Fábián László, az ugyancsak csapatban és szintén a dél-koreai fővárosban olimpiai bajnok öttusázó tölti be.

A fórumon tízfős elnökséget választottak, amelynek Nébaldon és Fábiánon kívül tagja négy vízilabdázó - Ambrus Miklós, Bodnár András, Konrád János és Steinmetz Barnabás -, továbbá az atléta Ránkyné Németh Angéla, a birkózó Varga János, a labdarúgó Ihász Kálmán és az úszó Szabó József.

Az összejövetelen Schmitt Pál, a klub tiszteletbeli elnöke javasolta, hogy fogadják szeretettel a "tékozló fiút", a versenyzői pályafutását Szerbia helyett mégis Magyarországon folytató kajakos Janics Natasát, egy másik indítványt elfogadva pedig arra hatalmazták fel a közgyűlést, hogy álljon ki a hagyományos magyar sportág, a birkózás mellett, amelynek veszélybe került az olimpiai szereplése, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága februárban az ötkarikás programból való kizárására voksolt.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának csúcseseményén rögzítették: ahogyan tavaly London, a nyári olimpia állt a középpontban, az idén hasonlóképpen kiemelt feladat a 25 évvel ezelőtti szöuli olimpia megünneplése. Az augusztus végére-szeptemberre tervezett ünnepségre a negyedszázaddal ezelőtti viadal magyar résztvevői közül 162 sportolót, mintegy negyven sportvezetőt, továbbá orvosokat, médiaképviselőket várnak. A közgyűlésen az is nagy hangsúlyt kapott, hogy a klub 2013-ban is olyan programokat szervez, amelyek a szolidaritást, a barátságot erősítik.