Birkózó Eb

Veréb István és Forgó Fruzsina kikapott

  • MTI

A szabadfogásúak 84 kg-os kategóriájában szereplő Veréb István első mérkőzésén kikapott, így már csak a vigaszágban reménykedhet, csakúgy mint Forgó Fruzsina, aki a nők 63 kg-os súlycsoportjában szenvedett vereséget a Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

Az már a csütörtöki sorsolás után nyilvánvaló volt, hogy a szombathelyi Veréb rögtön elsőre nehéz feladatot kapott, mivel az orosz Anzsor Urisev ellen kellett szőnyegre lépnie a 16 közé jutásért.

Az első menet első perce a fogáskereséssel telt, illetve az orosz néhány lábra támadási kísérletével, melyeket azonban Veréb szépen levédett. Aztán a szakasz felénél az orosz indult meg keményen, de a magyarnak sikerült a szőnyeg belseje felé forognia, s megtolnia riválisát, aki azonban milliméterekkel a szőnyeg széle előtt ki tudott forogni, Verébet pedig a lendület kivitte.

"Nem volt kint az orosz" - mondta a lelátón Struhács György kötöttfogású kapitány és Maróthy István csapatvezető is egybehangzóan. Gulyás István szabadfogású szakvezető azonban másként látta, ezért videózást kért, melynek végén megerősítették a vezetőbíró ítéletét, így további egy büntetőpont is a magyart sújtotta (0-2). A menet második felében mindent megpróbált a 25 éves Veréb, s egy "kakaskodás" után Urisev sportszerűtlensége miatt kapott is egy pontot (1-2), ám ez kevés volt.

A pihenőt követően a feltüzelt Veréb nagy elánnal küzdött, 50 mp elteltével azonban egy figyelmetlenség után Urisev mögé került, majd néhány másodperccel később ismét (0-2). Itt el is dőlt a meccs, miután az orosz birkózó az utóbbit követően szépen dolgozott a szőnyegen, orsókkal pörgetett kétszer is (0-6), ami a találkozó végét jelentette. Veréb István már csak abban bízhat, hogy Urisev eljut a fináléig, s ezzel a vigaszágra viszi őt.

Az újonc Forgó az első menetben szépen helyt állt az ukrán Ganna Vaszilenko ellen, egy lábra támadást azonban nem tudott kivédekezni, s 2-0-ra bukta a szakaszt. A folytatásban még jobban kijött a két sportoló közötti tudáskülönbség, s Forgó végül tussal kapott ki. Pénteken még a női 72 kg-osok között Németh Éva Mária lép szőnyegre.